Potvrđena optužnica Anti Jelaviću

Prvostepenom odlukom je osuđen na 10 godina zatvora, a prizivno vijeće je poništilo presudu (Pixsell)

Zagrebački Županijski sud u srijedu je potvrdio optužnicu za ratno profiterstvo protiv bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Ante Jelavića, kojeg USKOK tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra odbrane samozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva obrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe Hrvatskog vijeća obrane.

USKOK Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra 20. marta. 1996. u Grudama u BiH u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se “nepripadno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane, koji je, za vrijeme trajanja rata (…) kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH”, donio pisanu odluku da se za kupnju Rajićeva stana firmi iz Opuzena isplati više od 739.000 kuna (96.000 eura).

Pronevjera budžeta

Rajić je na taj način došao do stana u Splitu od preko 90 kvadratnih metara, tvrde u USKOK-u.

Nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš iz vremena hrvatsko-bošnjačkog rata Haški je sud, zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša, osudio na 12 godina zatvora.

Nakon osam godina iza rešetaka, Rajić je u septembru 2011. pušten iz španskog zatvora na uslovnu slobodu.

Jelavić je, pak, na stranicama crne hronike ranije bio zbog otmice, ali i navodnih zloupotreba u Hercegovačkoj banci i pronevjere budžetskog novca, što je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH.

Prvostepenom odlukom osuđen je na 10 godina zatvora, koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku, a prizivno vijeće poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

Izvor. Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO