Nezakonito zapošljavanje pred lokalne izbore

Crnogorska Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prijavila je Državnoj izbornoj komisiji 71 slučaj, kako tvrde, nezakonitog predizbornog zapošljavanja u državnim i lokalnim organima samo devet dana nakon raspisivanja lokalnih izbora.

Istovremeno su Tužilaštvu podnijeli 42 krivične prijave za kršenje Zakona o finansiranju političkih partija kroz zloupotrebu budžeta.

„Prednjači Montenegro Airlines, koji je objavio konkurs za 12 radnih mjesta, zatim Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), koji je raspisao oglase za 11 radnih mjesta, osnovne škole u Podgorici 10, te u Baru osam, dok je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija tražilo šest zaposlenih“, naveo je Vuk Maraš, programski direktor MANS-a.

Parlamentarni nadzor 

Maraš je dodao i to da svako oglašeno radno mjesto od raspisivanja izbora, po novom zakonu, predstavlja prekršaj, čak i ako niko ne bude zaposlen, te potvrdio kako je MANS podnio prijave i protiv Zavoda za zapošljavanje, koji je objavio oglase.

Novim zakonom uveden je parlamentarni nadzor nad finansiranjem političkih partija, a Državna izborna komisija Crne Gore sada ima rok od osam dana da se izjasni o optužbama MANS-a.

Lokalni izbori u 12 crnogorskih opština raspisani su za 25. maj, pa je MANS pozvao građane da prijave sve neregularnosti, a nadležne institucije da reaguju u skladu sa zakonom.

Izvor: Al Jazeera i agencije