Vanredno stanje u 11 opština zbog poplava

Broj ljudi evakuiranih zbog poplava na teritoriji Srbije dostigao je 440, ali nema nastradalih, izjavio je jutros za agenciju Tanjug načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić, a zbog slabijeg snabdijevanja strujom otežano je snabdijevanje vodom za piće u ugroženim područjima.

Vanredna situacija proglašena je u općinama Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Zaječar, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Trgovište i Žitorađa.

Republički Štab za vanredne situacije zatražio je danas poštivanje Zakona o vanrednim situacijama na terenu i zadužio Sektor MUP-a za vanredne situacije da pojača mjere odbrane od poplava.

“Prioritet ovog Štaba su zaštita i spasavanje ljudi”, naglasio je predsjedavajući republičkog Štaba za vanredne situacije i premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić.

Izrazio je nezadovoljstvo što se ponavljaju situacije iz 2011. godine, gdje su potpuno ista područja ponovo ugrožena poplavama, “što rečito govori o nebrizi lokalne samouprave o stanju zaštite vodotokova na svojoj teritoriji”.

Dačić je ocijenio da je to nedopustivo, sa čime su se, na vanrednoj sjednici Štaba saglasili i ministri odbrane Nebojša Rodić i građevinarstva Velimir Ilić.

Krizne tačke

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je istakao i da se situacija sa izlijevanjem riječnih korita mogla izbjeći da su kanali i riječna korita čišćeni na vrijeme, “umesto što je u njih bačena velika količina otpada koji su poplave nosile”.

Marić je za Tanjug rekao da je u toku protekle noći porastao vodostaj na teritoriji Opštine Doljevac, gdje je proglašena vanredna situacija i evakuirano je 60 lica. Na svim ostalim kriznim tačkama – Kuršumliji, Prokuplju, Lučanima i Zaječaru, koje su proteklih dana bile ugrožene, bilježi se stagnacija vodostaja, dodao je.

Pripadnici Vojske Srbije danas su u Kuršumliju poslali dvije cisterne sa vodom za građanstvo, a uključit će se i Crveni krst, rekao je Marić.

Sličnih problema ima i u Prokuplju i u Lučanima, rekao je Marić i napomenuo da je sanacija situacije sada jednako važna kao spašavanje ugroženih ljudskih života, gdje se on nada da će Crveni krst puno pomoći.

Marić je rekao da će na današnjoj vanrednoj sjednici republičkog Štaba za vanredne situacije, vjerovatno, biti projekcija vremenske prognoze od nadležnih iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih 48 sati i to će odrediti organizaciju Sektora za vanredne situacije i eventualno slanje dodatnih snaga na teren.

Prema njegovim riječima, ova situacija je posljedica nečega sa čime se kao država i društvo suočavamo u periodu od nekoliko decenija, a to su komunalni i infrastrukturni problemi – čišćenje kanala i odvodnih puteva.

“Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama niko nije nastradao i trudićemo se da tako i ostane”, poručio je Marić.

Ugroženo područje

Kada je riječ o ovogodišnjim poplavama, Marić je objasnio da je riječ o takozvanim “uličnim poplavama, koje veoma brzo nastanu i isto toliko brzo se povuku”.

“To su rečice preko kojih i dete može da pređe tokom leta, a evo sada su postale snažne reke koje nose sve pred sobom. Kako brzo dođu, tako se i brzo povuku. Ono što nam ne ide na ruku jeste neverovatna količina kiše koja pada, kao i najavljeno topljenje snega”, rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je i da je u četvrtak svim opštinskim štabovima na kriznim područjima poslano upozorenje da se pripreme za poplave, pa su tako svi timovi podignuti u stanje pripravnosti i poslani na ugrožena mjesta.

“Osim Žandarmerije, pomagala je i vojska, veoma mnogo u Kuršumliji, i stavili su nam na raspolaganje sve kapacitete, ako za njima bude potrebe narednih dana”, rekao je Marić.

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazvanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe, kao i dva čovjeka koja su spašena sa krova automobila.

“Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi, tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila”, rekao je Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

Načelnik odjeljenja za vanredne situacije moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je danas Tanjugu da pritoke Bjelice u višim dijelovima opadaju od sinoć, a i nivo vode u toj rijeci od ponoći je manji za 15 centimetara.

“Međutim, zbog kiše koja neprestano pada u selu Ðerać, poplavljeno je i dalje 12 domaćinstava, a dalji razvoj situacije zavisi od vremenskih prilika”, naveo je on.

Također, situacija u Dragačevu zavisi i od rijeka koje se slijevaju u Zapadnu Moravu, budući da je otjecanje rijeke Bjelice time uvjetovano.

“Na terenu je 40 pripadnika vatrogasno spasilačke ekipe i 50 iz žandarmerije, raspoređenih na dužini od 20 kilometara, koji od sinoć postavljaju džakove sa peskom radi odbrane od poplave”, rekao je Broćić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Obilne kiše i topljenje snijega dovele su do poplava u nekim područjima Srbije. U tri opštine proglašena je vanredna situacija. U užičkom kraju, u Požegi je Nataša Krstin.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO