Hrvatska uvodi elektronske radne knjižice

Hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) prelazi na elektronsko poslovanje. Uvode se elektronske radne knjižice, a ukidaju šalterske prijave i odjave. Donedavno se moralo doći na šalter, a sada se mora imati jedan USB stick.

To je, zapravo, poslovni certifikat kojega se dobije u Fini ili poslovnoj banci i prijava ili odjava radnika može početi. Pristup jednostavnoj aplikaciji moguć je sedam dana u sedmici, 24 sata na dan.

“Omogućujemo jedan drugačiji način poslovanja s HZMO. Znači, od popunjavanja do pregleda, arhiviranja, bez potrebnih izlazaka van, gužvi, parkiranja, šaltera i svih problema koji su vezani uz papirnate oblike prijava”, ističe Damir Salar, pomoćnik direktora HZMO-a.

U jednoj od agencija za zapošljavanje, svaki dan prijavljuju ili odjavljuju radnike, a za jednu godinu ih kroz agenciju prođe blizu 2.000.

“Evo baš nam se nedavno dogodilo da smo imali 100 prijava odraditi u jednom danu. Zapravo, radilo se o 100 promjena radnih vremena, što morate prijaviti u mirovinsko. Ovaj online sustav je itekako olakšao poslovanje. Velika nam je ušteda na vremenu, nema više onih čekanja u redovima kao što je bilo prije”, kaže Ana Vuger iz agencije Dekra.

Mnoge promjene

Nema ni čekanja na prijavu, kao što je bilo prije. Do sada je poslodavac radnika morao prijaviti u roku osam dana, sada u roku od 24 sata, a inspektori rada imat će automatski uvid u sve podatke.

“Na takav način će se i ti izvidi osuvremeniti, skratiti, pojednostaviti, jer sada je inspektor dvije trećine vremena provodio tražeći papire koje mu je poslodavac morao dostaviti ili fotokopirati, pa dostaviti. Dakle, cilj nam je da cijeli taj sustav bude jednostavan, da bude vezan uz informacijski sustav”, navodi ministar rada Mirando Mrsić.

Informatizacija donosi i niz drugih promjena. U Zavodu za mirovinsko troškovi su smanjeni za 22 posto, a broj zaposlenih za šest posto. Ukinuto je 68 odjeljenja, pa je toliko manje i šefova.

E-mirovinsko ići će i korak dalje.

“Tako da će svaki radnik u Hrvatskoj moći pristupiti bazi podataka mirovinskoga i vidjeti da li je poslodavac za njega uplatio doprinose. Dakle, imat ćemo dvostruku kontrolu, jednu od strane države, drugu od strane radnika”, dodaje Mrsić.

Cilj cijelog sistema i jest borba protiv svih oblika rada na crno, javlja novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak iz Zagreba. Zavod za mirovinsko već sada elektronički razmjenjuje podatke sa 40 državnih ustanova, a to je, kažu, tek početak.

Izvor: Al Jazeera