Hrvatska puni budžet akcizama na gorivo

Hrvatska Vlada pokušava dodatno smanjiti minus u državnoj blagajni, pa je prošlomjesečnim rebalansom proračuna dogovorena ušteda od pola milijarde eura, što je izazvalo kritike Europske komisije.

Zbog toga se Vlada sada odlučila na povećanje trošarina na gorivo i naknada za teleoperatere, ali i manja izdvajanja novca za državne subvencije u poljoprivredi i gospodarstvu.

Iako će se povećanjem trošarina na gorivo, kao jednom od najavljenih mjera, do kraja godine državni proračun napuniti za 46 milijuna eura, vozači se boje da se taj rast ne prelomi preko njihovog džepa kroz veću cijenu goriva.

Istodobno, dio ekonomskih analitičara predložene mjere ocjenjuje novim udarom na građane. I sami građani dijele njihovo mišljenje.

“Neka vlada sama sebi reže troškove. Oni od nas žive”, poručuje jedan stanovnik Zagreba, dok drugog to “ne čudi, niti iznenađuje, jer svaki tjedan plaćaju sve veću cijenu goriva”.

Europska komisija smatra da rebalans proračuna iz veljače nije dovoljan.

Vlada stoga odgovara povećanjem trošarina, ali i naknada za teleoperatere, čime će priskrbiti 92 milijuna eura, dok će smanjenjem izdvajanja za subvencije u poljoprivredi i gospodarstvu te investicije u cestogradnji – uštedjeti dodatnih 85 milijuna eura.

“Dodatne mjere ne bi trebale negativno utjecati na razinu potrošnje trgovačkih društava i građana. Ipak, imat će negativan učinak na gospodarski rast, pa je Vlada smanjila i svoju projekciju rasta BDP-a, s prije prognoziranih 0,2 posto u ovoj godini na nula posto. Stoga očekujemo realnu stagnaciju, odnosno nastavak negativnih trendova rasta”, kaže hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

Milanović: Previše trošimo

Premijer Zoran Milanović smatra da se od Hrvatske traže veća odricanja nego od drugih 16 članica Unije, koje su također u proceduri prekomjernog deficita.

Ako se minus u proračunu i svede na tri posto BDP-a, što do kraja iduće godine traži Brisel, jedino je rješenje, kaže Milanović, smanjenje rashoda.

“Možemo pričati što god hoćemo, ali poruka hrvatskoj javnosti je jednostavna – ljudi, previše trošimo! Taj novac nismo zaradili ni prije pet, ni prije šest godina, ni danas”, navodi Milanović.

Hrvatska je od prošle godine u postupku koji je Brisel osmislio za države članice kako bi im se smanjio proračunski manjak i javni dug. Ali, za ekonomskog analitičara Damira Novotnyja, predložene mjere nisu pravi put.

“To smo vidjeli na povećanju stope PDV-a. Posljedica je smanjena potrošnja, jer to je udar na građane i njihove džepove. Potrebne su strukturne promjene, odnosno promjene strukture potrošnje države”, kaže on.

Država bi, smatra Novotny, samu sebe mogla odvesti na krivi put nastavi li Vlada s udarom na proračune građana, jer bi to bi moglo dovesti do novog ciklusa krize. Europska komisija mišljenje o predloženim rezovima dat će do kraja mjeseca.

Izvor: Al Jazeera