Zbog štrajka stali hrvatski teretni vozovi

Teretni vozovi u Hrvatskoj neće voziti tri dana, pa se očekuju problemi u saobraćaju (Getty Images)

Teretni vlakovi na željezničkim prugama u Hrvatskoj stali su sinoć i na istom mjestu ostat će do subote uvečer zbog štrajka u organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH), koji od HŽ Carga zahtijeva da se otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način.

Na štrajk, koji treba trajati tri dana, sindikalisti su se odlučili nakon drugog i očekivano neuspješnog postupka mirenja s upravom tvrtke.

“Vlakovi koji su već složeni vjerojatno će i krenuti, ali nove kompozicije nećemo slagati, pa očekujemo zastoj u željezničkom prometu”, najavio je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić.

Upozorio je i kako zbog lošeg stanja u HŽ Cargu i manjka lokomotiva dnevno izostaje 15 teretnih vlakova, pa će štrajkaši “morati zaustaviti samo 2-3 vlaka koja voze” te je istaknuo kako se “ne zna tko štrajka – željezničari ili uprava”.

Višak radnika u HŽ Cargu

“Za ovih nekoliko mjeseci otkad je uprava počela s otpuštanjima ništa se nije dogodilo. HŽ Cargo i dalje gubi teret, ne može na vrijeme pokretati vlakove te i dalje gubi komitente. Uprava nije napravila ništa da se pokrene rad”, upozorio je Maršić.

Iz HŽ Carga su prethodno izvijestili da je trenutno zaposleno 2.463 radnika u toj kompaniji, u što su uračunata i 202 radnika koja su dobrovoljno pristala na zbrinjavanje kroz Željeznički fond, budući da im ugovor o radu nije otkazan. Broj zaposlenih trebao bi biti smanjen za još 386 radnika.

“Nikada nismo kazali da u HŽ Cargu nema viška radnika, ali tražimo da se restrukturiranje i otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način. Naći ćemo se na sudu, a koristit ćemo i druge mjere – prosvjede i inspekcije”, ukazao je Maršić.

U Ministarstvu prometa kažu da nijedan radnik HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz, nego će imati izbor između sporazumnog raskida radnog odnosa uz otpremninu ili odlaska u Željeznički fond, u kojem će mjesečno primati blizu 600 eura u brutoiznosu, u razdoblju koje može trajati najduže tri godine.

Izvor: Agencije