Svjedok: Elez mi je nudio novac da ne svjedočim

Nastavak suđenja u predmetu 'Lutka' zakazan je za 30. april (Al Jazeera)

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Lutka” Đorđe Ždrale izjavio je u Sudu BiH da je vođa kriminalne grupe Darko Elez na sve načine pokušavao da ga spriječi da svjedoči protiv njega.

Prema njegovim riječima, Elez je nudio novac, slao svog oca kod njegovog oca i poslao mu pismo u Kazneno-popravni zavod Foča, u kojem izdržava kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, prenosi Srna.

“Nisam na to pristao i rekao sam da me samo smrt može spriječiti da se danas ovdje pojavim”, rekao je Ždrale.

Predmet “Lutka” odnosi na jednu od najvećih kriminalnih grupa u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Optužnicama je rasvijetljeno više teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, te oružanih pljački banaka i transporta novca na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva u iznosu pet miliona eura.

Tokom višesatnog svjedočenja, Ždrale je detaljno govorio o odnosima s Elezom, tri neuspješna pokušaja ubistva za koja tvrdi da ih je Elez organizirao, kao i svojim saznanjima o ubistvima Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba.

“Darka Eleza sam upoznao u Kazneno-popravnom zavodu Kula. Elez se uvijek priklanjao jačoj strani, pa i meni, da bi bio zaštićen. Nismo bili prijatelji i iznenadilo me je kada me 2005. godine pozvao da mu krstim sina, što sam, zbog srpskog običaja da se kumstvo ne odbija, i učinio”, ispričao je Ždrale.

‘Zeleno svjetlo’

Njihov kontakt je prekinut 4. januara 2006. godine, kada je čuo telefonski razgovor u kojem Elez govori Slaviši Bilincu da, bez obzira na kumstvo, do Božića mora ubiti Ždrala, za šta su “dobili zeleno svjetlo”.

“Nikada nisam saznao ko je dao to ‘zeleno svjetlo’, a možda će se tokom ovog suđenja to otkriti. Slaviša mi je tada rekao da je Darko s porodicom otišao u Srbiju, a poslije tog telefonskog razgovora, koji sam čuo, nikada ga nisam vidio”, rekao je Ždrale.

Ispričao je da je Slobodanku Tošić upoznao u zatvoru, kada je došla posjetiti djeda. Po izlasku na slobodu nekoliko puta su se vidjeli u Lukavici, gdje je studirala, te ju je jednom vidio u Kafiću Ginis u društvu Eleza.

Prema njegovom iskazu, 13. aprila 2006. godine ona ga je zamolila da je odveze do drugarice kako bi uzela skripte koje su joj bile potrebne za ispit. Kada su došli na plato brda Vranješ, gdje su bile neke ruševine i jedna kuća, rekla mu je da je tu sačeka.

“Nisam htio da ona hoda po blatu, pa sam kolima došao do kuće. Izašao sam iz auta, a Slobodanka je stajala pred vratima kuće okrenuta prema meni sa rukom preko usta. Tada je počela pucnjava, sve je zvonilo od metaka. Vidio sam čovjeka sa automatskom puškom koji je ispraznio cijeli okvir prema meni, koja se potom zaglavila, dok je drugi vikao ‘pucaj’. Tvrdim da je u mene pucao Anđelko Veljančić, koji je uvijek bio uz Eleza, a da je glas koji sam čuo bio Elezov”, rekao je Ždrale.

Bijeg iz bolnice

Iako je zadobio povrede po rukama i leđima, Ždrale kaže da je krvav otrčao do kafea Sport, odakle je prebačen u bolnicu Koševo u kojoj je, zbog straha da će tamo biti ubijen, ostao samo do jutra.

Ždrale je naglasio da vjeruje da je Tošić znala šta će se tada desiti, a u prilog tome naveo je da ga je dva-tri mjeseca nakon toga nazvao Elez i pitao je li vidio kakvog mu je agenta poslao i rekao da će 500.000 eura, koje je opljačkao u Nedžarićima, dati da ih “sve poubijaju”.

Drugi pokušaj ubistva na Ždrala izvršen je 6. oktobra 2006. godine u kafeu Sport u Lukavici, čiji je vlasnik bio njegov prijatelj Zoran Golub, koji je kasnije u tom objektu ubijen.

Ždrale je naveo da je na njega pucao plaćeni ubica iz Šapca Strahinja Rašeta, te da ga nije uspio ubiti jer je uzvratio na paljbu napadača, kojem se zaglavio pištolj sa prigušivačem.

“Iako sam ga ranio, uspio je pobjeći. Pozvali smo policiju. Ja sam predao pištolj i ispričao šta se desilo, a imao sam osjećaj da mi ne vjeruju, iako je tada sa mnom bio i moj advokat Dragiša Jokić”, rekao je Ždrale.

Prema njegovim riječima, od trećeg pokušaja ubistva spasili su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Branimir Šehovac i Dejan Avram, koji su ga, dok je šetao oko kuće u Miljevićima, natjerali da uđe u njihov automobil jer su “došli snajperisti da ga ubiju”.

Upozorenje policije

“Oni su mi rekli da moram napustiti Bosnu i Hercegovinu, što sam i učinio, i sve do hapšenja u Frankfurtu nisam se ovdje vraćao”, rekao je Ždrale.

Svjedok je potvrdio da je sa Borisom Govedaricom i Zoranom Golubom bio u veoma dobrim odnosima, te da su ga njihova ubistva u Lukavici, kao i ubistvo njegovog rođaka Vlatka Mačara na Palama, veoma potresla.

Ždrale je rekao da nikada nije tvrdio da je Bojan Cvijan, koji bio službenik u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), prenosio informacije Darku Elezu.

Svjedok je naveo da je jednom prilikom rekao Cvijanu da je čuo kako je on u kontaktu sa Elezom, što je Cvijan demantirao. “Bojan mi je tada rekao da radi svoj posao i da sa kriminalcima nema nikakve veze”, rekao je Ždrale.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 30. april, kada će iskaze dati tri svjedoka Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije