Blokada dogovora o hrvatskim radnicima

Početkom mjeseca Hrvatska i Švicarska postigle dogovor po kojem hrvatski radnici ne bi bili diskriminirani u Švicarskoj (Al Jazeera)

Velika Britanija je blokirala načelan dogovor Berna i Bruxellesa o slobodnom kretanju ljudi između Švicarske i Hrvatske, javlja švicarska televizija RTS.

Švicarska je postigla rješenje s Europskom unijom nakon što je prije odbila potpisati sporazum o slobodnom kretanju s Hrvatima, posljedicom švicarskog referenduma 9. veljače o uvođenju useljeničkih kvota, tvrdi RTS, prenosi Hina.

Velika Britanija je, međutim, u utorak neočekivano tražila stanku u pregovorima, jer se radi o “važnom i osjetljivom pitanju”, dok se o tome ne očituje britansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dogovor Hrvatske i Švicarske

Britanci kažu da to “nije ništa protiv Švicarske”, već se jednostavno radi o pitanju “načela i europske procedure”, javlja RTS.

Švicarska se Vlada nadala da će pitanje s hrvatskim radnicima riješiti do Uskrsa, što je sada propalo, dodaje isti izvor.

Dogovorom bi se hrvatskim radnicima omogućio slobodni dolazak u Švicarsku putem Vladine uredbe, uz postupno uvođenje kvota.

Prije dva tjedna RTS je javio da su Hrvatska i Švicarska postigle dogovor po kojem hrvatski radnici ne bi bili diskriminirani u Švicarskoj, a istodobno se omogućilo švicarskoj Vladi da primjenjuje rezultate referenduma.

Švicarska i EU su još 15. srpnja prošle godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba, kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina, tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU-a.

Referendum i sankcije

Međutim, Švicarci su na referendumu u veljači ove godine izglasali odredbu o ograničavanju imigracije, nakon čega je Bern priopćio da više nije u mogućnosti potpisati već parafirani protokol.

Europska komisija je na to reagirala suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu “Horizon 2020” i u programu razmjene studenata “Erasmus+”, jer se time krši načelo slobode kretanja i diskriminira državljane jedne zemlje članice EU-a.

Švicarskoj se žuri riješiti problem s hrvatskim radnicima kako bi što prije mogli ponovo sudjelovati u navedenim istraživačkim programima.

Izvor: Agencije