Zdravko Mustač bit će izručen Njemačkoj

Vijest o izručenju hrvatskim medijima potvrdila Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat (Marko Jurinec / Pixsell)

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku nižerangiranog suda prema kojoj Zdravko Mustač, kojeg Njemačka traži zbog kaznenog djela pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, može biti izručen Njemačkoj.

Tu je vijest potvrdila i Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat.

Hrvatska i njemačka policija trebale bi primopredaju Mustača dogovoriti u najkraćem roku, pa bi on u Njemačkoj mogao biti već idućih dana. Zakonski rok za predaju Mustača Njemačkoj je deset dana i počinje teći u srijedu.

Mustač je, kako navodi Vrhovni sud, pristao da nakon okončanja kaznenog postupka bude vraćen u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

Županijski sud u Varaždinu prethodno je donio odluku da bivšeg šefa jugoslavenskih tajnih službi Zdravka Mustača treba izručiti Njemačkoj, temeljem europskog uhidbenog naloga.

Odluku o izručenju Mustača trebao je samo potvrditi drugostupanjski Vrhovni sud, a nakon što je stigla potvrda, nema više prepreka za njegovo izručenje.

Predmet prebačen iz Velike Gorice

Županijski sud u Varaždinu preuzeo je Mustačev slučaj nakon što je Sud u Velikoj Gorici, kojemu je Vrhovni sud vratio predmet na odlučivanje, zatražio da se taj slučaj preda drugom sudu zbog nedostatka sudaca.

Velikogorički sud je u siječnju zbog zastare odbio Mustača izručiti Njemačkoj, no na tu se odluku uspješno žalila udovica ubijenog Stjepana Đurekovića – Gisela Đureković.

Bivšeg jugoslavenskog obavještajca Njemačka traži zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. kraj Munchena.

Zdravko Mustač, kao posljednji šef jugoslavenske Službe državne sigurnosti, bio je nadređeni Josipu Perkoviću, koji je zbog istog zločina Njemačkoj izručen 24. siječnja.

Obojica su uhićena prvoga dana ove godine, čim je na snagu stupila puna primjena Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama Europske unije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije