Vučić ponudio SPS-u ulazak u Vladu Srbije

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) ponudio da uđu u vladu u skladu s njihovom snagom, te da očekuje njihovu odluku o tome.

“SPS-u sam ponudio, u skladu sa njihovom snagom koja je značajno manja nego snaga SNS, ali imajući u vidu potrebu da pravimo Srbiju ujedinjenja, a ne podela, i pokazujemo da smo drugačiji od ostalih, jer znam da neka druga partija ima 60 odsto, ne bi želela da vidi nikog drugog”, rekao je Vučić na sjednici Glavnog odbora stranke.

Rekao je da ga je Predsjedništvo stranke juče obavezalo da pripremi sva rješenja kako bi ta vlada imala 17 članova, bila mala i efikasna.

SVM: Sekretari u više resora

Predsjednik SVM-a Ištvan Pastor izjavio je da će ta stranka u novoj vladi Srbije imati državne sekretare koji će se baviti infrastrukturom, poljoprivredom, privredom, socijalnim pitanjima i zdravstvom.

Na konferenciji za novinare u Subotici, sumirajući ishod razgovora s liderom SNS-a Vučićem, rekao je da su to ključne oblasti za razvoj države u predstojećem periodu i dodao da će koalicijski sporazum sa s tom strankom biti potpisan sredinom sljedeće sedmice.

Kazao je da SVM ne želi potpredsjedničko ili ministarsko mjesto u vladi, iako mu je to bilo ponuđeno u razgovorima sa SNS-om.

Kada je riječ o ulozi SVM-a u Skupštini Srbije, Pastor je rekao da ta stranka nije zainteresirana za mjesto predsjednika ili potpredsjednika Parlamenta, ali je zato zatražila da ima članove u više skupštinskih odbora i potpredsjednička mjesta u odborima za poljoprivredu i eurointegracije.

SVM je zainteresiran i za pozicije u državnim preduzećima i organima, što će biti precizirano u narednim danima i sedmicama, a postoji i mogućnost da ta stranka da stručnjaka koji će biti u najužem timu budućeg premijera Vučića.

S kompletnim sastavom vlade, kako je naveo, izaći će pred Glavni odbor 25. aprila, kad će se SNS izjasniti o rješenjima, nakon čega bi vlada trebala biti formirana 27. aprila.

“Mnogi će biti nezadovoljni, ali u maloj vladi ne može da bude mnogo ministara iz SNS-a, ali vašim trudom možete da doprinesete razvoju Srbije”, poručio je Vučić.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javlja iz Beograda kako Ivica Dačić više neće biti premijer, a male su mogućnosti i da ostane ministar policije, dok se u javnosti govori kako bi mogao postati ministar vanjskih poslova.

NDS neće u Vladu

Ranije je postignut dogovor o koaliciji sa Savezom vojvođanski mađara, dok je Nova demokratska stranka Borisa Tadića sama odlučila da neće u vladu u kojoj je Ivica Dačić, rekao je Vučić.

Vučić je najavio oštre mjere štednje u javnoj administraciji i javnim preduzećima, poručivši da, ni pod kakvim prijetnjama, neće pristati da se neradnicima daje novac građana.

Nedopustivo je, kako je rekao, da javna preduzeća, kojima je država dala monopolski položaj, posluju sa gubitkom ili skrivaju dobitak od države.

Zato će, kako je istakao, u javna preduzeća biti uveden profesionalni menadžment.

Upozorio je da više neće biti moguća tajna zapošljavanja u javnoj administraciji mimo Vlade Srbije, ukoliko postoji odluka da se to ne smije raditi.

Vučić je dodao da će više od polovine državnih službenih automobila završiti u garažama ili biti prodato.

Rekao je da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, da mora zakrpiti rupu od 1,4 milijardi eura i da bi, ako bi se ovako nastavilo, za dvije godine doživjela grčku sudbinu.

Novi saziv Skupštine

Konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Srbije potvrđivanjem zastupničkih mandata počet će u srijedu, a tada će biti poznato hoće li istog dana uslijediti i izbor predsjednika i potpredsjednika Parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i članova radnih tijela ili će taj posao biti ostavljen poslije uskršnjih praznika.

Ono u čemu nema nepoznanica je da će konstitutivnu sjednicu voditi najstariji zastupnik, 85-godišnji Milan Korać iz koalicije Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS – PUPS – JS), a pomagat će mu, pored generalnog sekretara Parlamenta, po jedan najmlađi zastupnik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata.

Sa 24 godine, najmlađi zastupnik budućeg saziva je studentica Katarina Šušnjar sa liste SNS-a.

Među najmlađima koji bi mogli pomagati Koraću su studentica Jovana Jovanović iz Kragujevca, izabrana na listi Demokratske stranke, rođena 1988. godine, zatim ekonomistica Nevena Stojanović iz Mladenovca, najmlađa na listi SPS – PUPS – JS, rođena 1986. godine, kao i Aleksandar Senić, inženjer građevine iz Rače, sa liste Nove demokratske stranke, rođen 1978. godine.

Nakon otvaranja sjednice i potvrđivanja mandata, novi zastupnici će položiti zakletvu.

U novom skupštinskom sazivu zastupničku zakletvu položit će i predsjednici 12 stranaka sa ukupno sedam izbornih lista.

Lideri stranaka u Skupštini

Barem u prvim danima novog skupštinskog saziva u zastupničkim klupama bit će lideri SNS-a Aleksandar Vučić, SPS-a Ivica Dačić i Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Mjesto u velikoj sali Doma Narodne skupštine rezervirali su i predsjednici Demokratske stranke Dragan Ðilas, JS-a Dragan Marković, Nove stranke Zoran Živković, Zelenih Srbije Ivan Karić, Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić.

U zastupničke klupe vraća se i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, tu će biti i lideri Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin i Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi.

Dok će većina, nakon što položi zakletvu, nastaviti zastupnički posao, nekoliko lidera stranaka će uskoro promijeniti adresu.

Oni koji iz zakonodavne budu prešli u izvršnu vlast, na ministarsku ili neku drugu funkciju, najprije će morati dati ostavku na mjesto zastupnika.

U zastupničkim klupama neće sjediti predsjednici NDS-a Boris Tadić, Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i Nove Srbije Velimir Ilić.

Aktuelni predsjednik Parlamenta Nebojša Stefanović rekao je da se u SNS-u, čiji je on potpredsjednik, razmišlja o mogućnosti da u naredne četiri godine dođe do rotacije na mjestu predsjednika Skupštine, tako da se na svakih godinu dana bira novi predsjednik.

Prema Poslovniku o radu, prijedlog kandidata za predsjednika Skupštine podnosi najmanje 30 zastupnika, s tim što zastupnik može podržati samo jednog kandidata.

Ekonomisti i novinari u klupama

U naredne četiri godine na Trgu Nikole Pašića radit će zastupnici sa sedam izbornih lista, a najviše klupa, od ukupno 250, pripast će naprednjacima i strankama koje su s njima na zajedničkoj listi izašli na izbore 16. marta – 158.

Iza njih najviše mjesta, 44, zauzet će zastupnici koalicije SPS – PUPS – JS, a potom oni DS-a sa 19, zatim NDS-a sa 18, šest sa liste SVM – “Ištvan Pastor” (Savez vojvođanskih Mađara), tri sa liste SDA Sandžaka – “Sulejman Ugljanin” i dva sa liste PDD – “Riza Halimi”.

Za stolom predsjedavajućeg mjesto bi mogle naći i Violeta Lutovac i Milena Turk, obje rođene 1986. godine, iz SNS-a, među socijalistima Ivana Dinić, rođena 1985. godine, a među šest zastupnika SVM-a najmlađi je Arpad Fremond iz Pačira, rođen 1981. godine.

Među najstarijim parlamentarcima su i Jovan Krkobabić (PUPS) i Dragoljub Mićunović (DS), koji su rođeni 1930. godine.

Stavove građana u skupštinskim klupama u naredne četiri godine zastupat će mahom ekonomisti, kojih je uvjerljivo najviše na svim listama, ali o kreiranju novih zakona brinut će i novinari, psiholozi, ljekari, matematičari, muzičari, režiseri i penzioneri.

Među zastupnicima sedam lista koje ulaze u Parlament blizu trećine su žene, i to zahvaljujući Zakonu o izboru narodnih zastupnika, koji je sve stranke i koalicije obavezao da svaki treći kandidat na listi bude žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije