Novo suđenje Paravinji za ubistvo Antonije Bilić

Vrhovni sud Hrvatske djelomično je prihvatio žalbu Dragana Paravinje i ukinuo prvostupanjsku presudu zbog kaznenih djela pokušaja silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić.

Tom je odlukom, u tome dijelu, prvostupanjska presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

“Ukinuta je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i to na okolnosti je li dokazano da je bilo pokušaja silovanja ili nije, a to je u izravnoj vezi s time radi li se o teškom ili ‘običnom’ ubojstvu”, pojasnio je Ivić.

Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo javlja kako uskoro slijedi novo suđenje, a ako je suditi prema informacijama iz Županijskog suda u Šibeniku – već za mjesec dana.

“Vrhovni sud ukinuo je dio presude, jer nije bilo dovoljno dokaza. Ne osporava presudu za ubojstvo, pa je sada pitanje hoće li Paravinja u konačnici biti suočen sa suđenjem za teško ili tzv. obično ubojstvo. Za ‘obično’ ubojstvo moguća je maksimalna kazna do 15 godina zatvora”, javio je Čorkalo.

Paravinja ostaje u zatvoru do početka novog suđenja.

Nepravosnažno osuđen na 40 godina

U vezi sa slučajem pokušaja silovanja još jedne djevojke, odlukom Vrhovnog suda kazna mu je preinačena sa pet na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Županijski sud u Šibeniku je u listopadu 2012. godine neopravomoćno osudio Paravinju na 40 godina zatvora.

Za pokušaj silovanja Antonije Bilić osuđen je na šest godina, za teško ubojstvo na 35 godina, a za pokušaj silovanja autostoperice M. D. na još pet godina, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni su u studenom iste godine u hrvatskom mjestu Modruš kod Josipdola u Karlovačkoj županiji.

Opsežna potraga

Bilić je nestala 7. lipnja 2011. godine kada je, autostopirajući u Drnišu, ušla u kamion Paravinje.

Za maloljetnom Antonijom Bilić je od tada bila provedena opsežna i dugotrajna potraga, koja je koštala 330.000 eura.

DNK analiza je provedena u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Stručnjaci su izolirali DNK koji se podudara s DNK-om članova obitelji Bilić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Županijski sud u Šibeniku neopravomoćno je osudio Dragana Paravinju na 40 godina zatvora, za ubistvo i pokušaj silovanja maloljetne Drnišanke Antonije Bilić. Presuda je izrečena, ali jedna od najvećih misterija u regiji i dalje nije riješena. Oko 500 dana nakon nestanka, uprkos intenzivnoj potrazi u kojoj su učestvovale stotine policajaca iz Hrvatske i BiH, tokom […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO