CG odbacuje kritike Rusije zbog posjete SAD

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Milo Ðukanović dopustio neprijateljske izjave na račun Rusije (EPA)
Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Milo Ðukanović dopustio neprijateljske izjave na račun Rusije (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore odbacilo je kao neprimjerene i proizvoljne ocjene i stavove izrečene u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije povodom posjete premijera Crne Gore Mile Ðukanovića Washingtonu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopćilo da neprijateljske izjave Ðukanovića tokom njegove posjete SAD-u te pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji u sankcijama protiv Rusije izazivaju duboko razočarenje.

“Sve što je premijer iznio javno i u razgovorima sa američkim zvaničnicima u skladu je sa nacionalnim interesima Crne Gore i njenim vanjskopolitičkim opredjeljenjima za članstvo u NATO i Evropskoj uniji i nije antiruski intonirano”, navodi se u saopćenju crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su prenijeli podgorički mediji, Ministarstvo izražava uvjerenje da će se odnosi i saradnja Crne Gore i Rusije nastaviti razvijati u “duhu viševjekovne tradicije i suverenog prava svake države da odlučuje o svom unutrašnjem razvoju i vanjskopolitičkim prioritetima”.

‘Neprijateljske izjave’

“U Moskvi su obratili pažnju na nedavnu posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Mile Ðukanovića Sjedinjenim Američkim Državama. Iz usta crnogorskog rukovodioca u glavnom gradu SAD-a čuli su se pozivi da Crna Gora što prije bude primljena u NATO”, navelo je rusko Ministarstvo.

Kako je saopćilo, u svojim istupima Ðukanović je dopustio neprijateljske izjave na račun Rusije, koje, zajedno s pridruživanjem Crne Gore EU u sankcijama prema Rusiji, izazivaju duboko razočarenje.

“Takve izjave i potezi su u suprotnosti s tradicijom prijateljstva i međusobnog razumijevanja među narodima dvije zemlje”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO