Bez odluke o smanjenju plaća političarima

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije se večeras izjašnjavao o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući zastupničkog doma Milorad Živković, nego je to odgodio za 10 dana.

Zastupnici su prihvatili prijedlog zastupnika Stranke za BiH Beriza Belkića da bude odgođeno izjašnjavanje o Živkovićevom prijedlogu zakona i dugim prijedlozima i incijativama koji su bili razmatrani na ovoj sjednici.

Vijeće ministara BiH zaduženo je da na osnovu materijala po ovim tačkama dnevnog reda pripremi prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje, uključujući plaće i naknade sa rokom od 10 dana, kada bi Zastupnički dom odlučivao o prijedlozima.

Četiri i po prosječne plaće

Zakonsko rješenje ograničilo bi osnovnu plaću funkcionera u institucijama na maksimalno četiri i po prosječne plaće u BiH.

Tako bi, naprimjer, kantonalni zvaničnici imali osnovnu plaću koja nije veća od 3,5 prosječne plaće. U Brčko Distriktu bi bila 3,3 prosječne, a u općinama i gradovima tri prosječne plaće. Predloženih je pet inicijativa. Iz bh. entiteta Federacija BiH su četiri, dok je iz drugog bh. entiteta Republika Srpska jedan prijedlog.

A dok parlamentarci odlučuju o predloženom smanjenju plaća, prosječna plaća građana u BiH iznosi 428 eura. Kada je riječ o zvaničnicima, upravo oni iz BiH imaju najveća primanja u regiji: između 2.450 i 3.580 eura. Prema prijedlogu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Milorada Živkovića, sada bi njihova primanja mogla biti znatno umanjena.

Tako bi članovi Predsjedništva, umjesto sadašnjih nešto više od 2.400 eura, imali plaću otprilike 1.400 eura, a plaće zastupnika sa 2.000 eura bile bi smanjene na nešto više od 1.300 eura. 

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan je izvijestio da je za prihvatanje predloženih inicijativa potrebna natpolovična većina, ali i većina glasova iz oba bh. entiteta.

‘Protivljenje inicijativama’

“No već sada, sudeći prema dosadašnjoj raspravi, čini se da nijedna od inicijativa neće dobiti potreban broj glasova. Zastupnici iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), iz Republike Srpske, protiv su inicijativa, čak i one koja dolazi od predsjednika Skupštine iz redova SNSD-a”, izvijestio je ranije Kajan.

“Sudeći prema dosadašnjem raspoloženju zastupnika u Parlamentu i njihovim izjava, teško da će ove inicijative biti prihvaćene. Zastupnici iz RS-a smatraju da Prijedlog zakona o ograničenju i raspolaganju javnim sredstvima po hitnom postupku treba pasti, budući da, kako kažu, zadire u entitetske nadležnosti. Oni smatraju da je to nadležnost entiteta.”

Kajan je dodao da su  Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) najavile da će podržati inicijative tih stranaka i njihovo izglasavanje po hitnoj proceduri kako bi se ostvarile uštede u javnoj potrošnji. 

“Tokom rasprave čule su se i izjave nekoliko zastupnika, više od onih iz Republike Srpske, da je ovdje riječ o predizbornim potezima kojim se žele privući glasači, a ne o stvarnim namjerama političara da smanje svoje prihode”, javio je tokom dana Kajan.

Izvor: Al Jazeera