Zagrepčani ugroženi zbog požara na reciklaži

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da ozlijeđenih u požaru nema (Jurica Galoi? / Pixsell)

Građanima Zagreba preporučeno je da ne izlaze iz svojih kuća i stanova zbog širenja opasnih dimnih plinova s požarišta na zagrebačkom Jankomiru u kojem od ponedjeljka popodne gori sekundarni otpad.

Vatrogasci su, u međuvremenu, pod kontrolu stavili požar koji je zahvatio otvoreno skladište tvrtke C.I.O.S., koja se bavi prikupljanjem sekundarnog otpada, ali on još nije do kraja ugašen, potvrđeno je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

“Očekuje se da će požar na Jankomiru biti u potpunosti ugašen tek za nekoliko dana”, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Požar gasi 120 profesionalnih vatrogasaca i 50-ak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na terenu je i 40-ak vatrogasnih vozila.

Kiša koja je padala u Zagrebu nije pomogla u gašenju, kao ni MORH-ov helikopter, kažu vatrogasci, jer se takav požar prvenstveno gasi pijeskom i šljunkom.

Vatrogasci kasno pozvani

Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca Mladen Malčić potvrdio je kako je uzrok požara nepoznat.

“Ljut sam. Ne znam tko je kriv. Bila je kasna dojava, usred bijela dana. Moja procjena je bila da je to počelo već sat vremena prije nego nas je netko pozvao da dođemo. Požar su prije nas gasili radnici. Trebali su prvo pozvati 193, a onda gasiti. Nismo ni mi čarobnjaci”, rekao je Malčić.

Zbog požara se zapadnim i sjeverozapadnim dijelom Zagreba šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo te građane upozorio da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima.

Gore ostaci automobila

U požaru uglavnom gore limeni i plastični dijelovi automobila, ali ne i opasne komponente koje su izvađene iz vozila, priopćili su iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

“U požaru u C.I.O.S.-u gore većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila, poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila”, poručili su iz Ureda.

Izvijestili su kako je Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proveo uzorkovanje zraka, te će se u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti detaljnije analize.

Nema eksplozija

Građanima je preporučeno da zatvore prozore i vrata te ostanu u kućama i stanovima.

Ako netko nakon izloženosti dimu osjeti bilo kakve probleme i simptome, odgovorni su ih pozvali da se odmah jave liječniku ili pozovu hitnu medicinsku pomoć.

Lakše je ozlijeđen jedan dobrovoljni vatrogasac, a uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida.

Iz tvrtke C.I.O.S. priopćili su kako je netočna informacija, koja se pojavila u nekim medijima, da se na požarištu čule eksplozije. Uprava tvrke je, također, upozorila građane koji žive oko Jankomira da ostanu u zatvorenom prostoru, osjete li miris dima.

U Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba potvrdili su kako do kasnih večernjih sati nitko od građana nije zbog požara zatražio pomoć u njihovim ambulantama. Medicinske ekipe su na mjestu događaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije