Vučić najavio porez za političare

Aleksandar Vučić je ocijenio neprihvatljivim da se političarima od plaće uzima manje nego ljekarima ili nastavnicima (Reuters)

Budući premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova vlada uvesti dodatno oporezivanje najviših državnih dužnosnika, od predsjednika Republike, preko ministara, do narodnih zastupnika.

“Ne može nijednom državnom funkcioneru da se realno od plate oduzme manje nego nastavniku ili lekaru”, rekao je Vučić za beogradski Blic, prenosi Tanjug.

Novi porez za političare, piše Blic, bit će uveden zato što bi, nakon ukidanja solidarnog poreza i linearnog smanjenja plaća u javnom sektoru za deset posto, najviši državni dužnosnici plaćali manji porez nego do sada, za razliku od običnih radnika, koji će plaćati više.

Ispravljanje nepravde

Primjerice, ministar s primanjima od 130.000 dinara (1.127 eura) do sada je plaćao solidarni porez 15.500 dinara (134 eura), dok bi smanjenjem plaća za deset posto plaćao 13.000 dinara (112 eura).

“Da bi se ispravila ova nepravda, priprema se posebna mera, kojom će svi državni funkcioneri biti više oporezovani od običnih radnika u javnom sektoru”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije