Srbija: Zloupotreba trošenja novca na Kosovu

Utvrđene su nelogičnosti u obrazovanju, u kojem zaposleni primaju dvije plate - jednu iz Beograda, drugu iz Prištine (Tanjug)

Anketni odbor Skupštine Srbije utvrdio je da je bilo mnogo zloupotreba i nenamjenskog trošenja budžetskog novca na Kosovu u periodu od 2000. do 2012. godine. 

Tada je iz budžeta Srbije izdvojeno blizu 2,8 milijardi eura. Od 2008. godine, kad je izdvojeno najviše – blizu 350 miliona eura, primjetan je stalni pad, pa je 2012. iznos bio manji od 250 miliona.  

Najviše nenamjenskog trošenja utvrđeno je u zdravstvu, obrazovanju i gradnji infrastrukturnih objekata.

Mnogi objekti su ostali nedovršeni ili nisu uopće izgrađeni, iako je novac potrošen.

Dvije plate

Utvrđene su nelogičnosti u obrazovanju, u kojem zaposleni primaju dvije plate – jednu iz Beograda, drugu iz Prištine.

U izvještaju se predlaže da Parlament da rok Vladi da za godinu nadležni ispitaju i istraže zloupotrebe i obavijeste o tome Skupštinu.

Predsjednik Anketnog odbora Momir Stojanović očekuje da će nadležni pravosudni organi imati mnogo materijala da se pozabave uočenim nepravilnostima.

“Ovaj predlog izveštaja ne optužuje nikog niti ikome presuđuje, već ukazuje na indicije, osnove sumnje i osnovane sumnje u nenamensko trošenje i zloupotrebe u trošenju dela budžetskih sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji u proteklih dvanaest godina”, kazao je Stojanović.

Izvor: Al Jazeera