SNS i SVM u koaliciji, slijedi izbor vlade

Vlada Srbije bit će izabrana do 27. aprila i imat će najviše 17 članova, najavio je budući premijer te zemlje (Zoran Žesti? / Tanjug)

Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo čelnom čovjeku stranke Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima odriješene ruke da nastave razgovore sa predstavnicima drugih stranaka.

Vučić je, nakon sastanka održanog u Beogradu, potvrdio kako će vlada biti izabrana do 27. aprila, upitavši se odakle u medijima spekulacije o odgađanju rokova za formiranje vlade.

„Vlada će biti izabrana do 27. aprila i imaće najviše 17 članova. Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu“, izjavio je Vučić i dodao da će 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini.

Tadić neće sa Dačićem

Naveo je i precizan raspored događanja o formiranju nove vlade, pa će 24. aprila na dnevnom redu biti zakoni o vladi i ministarstvima, dan kasnije zasjeda Glavni odbor SNS-a, 26. aprila je glasanje o amandmanima, a 27. će, prema njegovoj najavi, biti izabrana nova vlada.

SVM neće imati ministarsko mjesto u vladi.

Vjerovatni su izgledi da vođa Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić bude u vladi, dodao je Vučić, uz napomenu da je [Boris] Tadić, vođa Nove demokratske stranke, izjavio kako ne želi da bude u vladi u kojoj je Dačić.

„Doneću odluku koju ću predložiti Glavnom odboru stranke. Neću nikoga da teram da uđe u vladu“, rekao je Vučić i dodao da ga ne zanimaju razmimoilaženja, nego želi da “vlada radi kao tim“.

Naveo je i da će u vladi biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti.

Izvor: Agencije