Okončana intervencija policije na Ugljanu

Policija je, tokom pokušaja probijanja blokade, privela četiri osobe (Filip Brala / PIXSELL)

Nakon trosatne obrade, zadarska policija je uz prekršajne prijave pustila trojicu radnika brodogradilišta Nauta Lamjana i suprugu jednoga od radnika, pa su sindikalisti pozvali radnike da napuste prostor gdje je bio policijski kordon.

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan potvrdio je da su privedeni pušteni te da im slijede prekršajne prijave za remećenje javnoga reda i mira.

“Intervencija u Nauta Lamjani je završena. Velika većina interventnih policijaca je povučena, a u krugu brodogradilišta je ostavljen dio djelatnika policije kako bi osigurali javni red i mir”, rekao je Žodan.

Radnici su nakon puštanja svojih kolega najavili da će sutra svi ponovno doći na posao, iako ne znaju je li novi stečajni upravitelj Alein Khan pozvao sve ili samo dio radnika.

Sindikalni povjerenik Mario Košta rekao je, pak, da će radnici sutra bojkotirati posao, ako svi ne budu mogli ući u brodogradilište.

Stečajni upravitelj Alein Khan, koji je tijekom jutra preuzeo upravljanje Natua Lamjanom, danas nije izišao pred novinare niti je davao izjave.

Četiri osobe uhićene su jutros kada su nezadovoljni radnici pokušali probiti policijski kordon pred brodogradilištem na Ugljanu. Interventni policajci stigli su na otok rano jutros kako bi osigurali ulazak Khana u krug tvrtke.

Radnici su prethodnih dana sprečavali ulazak novog stečajnog upravitelja jer se boje da će ugasiti brodogradilište u kojem je njegov prethodnik, stečajni upravitelj Ivan Rude ponovno pokrenuo posao i radnike vratio s burze.

Visokom Trgovačkom sudu žalili su se na odluku stečajne sutkinje Ardene Bajlo o smjeni dosadašnjega stečajnoga upravitelja.

Intervencija policije

Stotinjak pripadnika interventne policije prethodno je zaposjelo remontno brodogradilište Nauta Lamjana u stečaju na otoku Ugljanu i radnicima onemogućilo ulazak u krug tvrtke na posao.

Zadarska policija pružala je pomoć stečajnom upravitelju Aleinu Khanu kako bi preuzeo brodogradilište.

U policiji nisu htjeli potvrditi jesu li policajci došli u brodogradilište već u tri sata ujutro, kako je rekao sindikalist Mario Košta, kako bi preduhitrili radnike koji su najavili da će im se u obrani brodogradilišta pridružiti i njihove obitelji.

Novi stečajni upravitelj Alein Khan preuzeo je brodogradilište, a stari upravitelj Ivan Rude potvrdio je da mu je predao dužnost.

Bivši stečajni upravitelj Ivan Rude na odlasku je kratko rekao novinarima da je predao dokumente brodogradilišta zajedno s računom na kojemu je dva milijuna kuna za plaće radnika.

“Moj posao je ovdje završio”, rekao je Rude.

Za ponedjeljak je bilo planirano da novi stečajni upravitelj tog brodogradilišta Alein Khan preuzme dužnost, odnosno da se obavi primopredaja, ali radnici škvera se s time ne slažu, prenosi Hina.

Košta je kazao kako su interventni policajci stigli na otok Ugljen u tri broda, u svakom po 25 policajaca, te da su do brodogradilišta došla još dva policijska kombija s po desetak policajaca.

U škver na posao nije moglo ući gotovo 40 radnika.

Novi stečajni upravitelj je prošlog tjedna u dva navrata pokušao ući u brodogradilište, ali su ga spriječili radnici, jer se boje da će novi upravitelj ugasiti proizvodnju u brodogradilištu koje se već dvije i pol godine nalazi u stečaju.

Prošlog tjedna, 8. travnja, radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju na otoku Ugljanu spriječili su ulazak u škver novom stečajnom upravitelju Aleinu Khanu, upozorivši ga da je brodogradilište u stečaju završilo zbog kriminala.

Radnici tog brodogradilišta nezadovoljni su sutkinjom zadarskog Trgovačkog suda Ardenom Bajlo, jer je smijenila dosadašnjeg upravitelja Ivana Rudu, koji je pokrenuo proizvodnju i vratio radnike na posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije