Mehmedović: RS me tuži, a ne da mi ime tužioca

Srebrenički načelnik Ćamil Duraković kaže da je u RS-u evidentna svakodnevna represija nad Bošnjacima (Anadolija)

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja “Srebreničke majke”, umjesto u utorak, bit će saslušana u Policijskoj stanici u Srebrenici idućeg utorka.

To je za Al Jazeeru potvrdila Mehmedović, dodavši da je tako dogovorila posredstvom svog advokata.

U ponedjeljak u četiri sata poslije podne dobila je poziv za novo saslušanje za danas u 13:00 sati u vezi s ulaskom u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine, kada je, s ostalim majkama, namjeravala obilježiti mjesto stradanja žrtava genocida.

“Tražila sam da mi dadnu ime tužioca koji me tuži, jer na to imam pravo, ali mi nisu dali. Poziv je u Srebrenicu stigao preko Bijeljine i Bratunca i samo me prebacuju kao ping-pong lopticu. Kažu – nije nadležan ovaj MUP [ministarstvo unutrašnjih poslova], haj’ u Bratunac. A kad sam otišla tamo, opet su rekli da ne znaju ko me je tužio”, kaže Mehmedović.

Ističe da je tražila da je uhapse, jer više ne može živjeti u iščekivanju.

‘Čekam da me uhapse’

“Ja od jula prošle godine samo čekam da me uhapse. Nikad ne znam šta mi donosi naredni sat, a kamoli dan. Rekla sam im da se ne bojim nijednog suda, jer meni i drugim majkama je davno presuđeno, ali oni opet pozivaju u policiju. To namjerno rade, samo da bi se ovo sve rasteglo, da bi nam živci popustili i mi se iselili, a oni betonirali etničko čišćenje. Ovo nigdje na svijetu nema da se žrtve genocida, samo zato što su preživjele, ovako izluđuju i kažnjavaju što su otišle na stratište da stave cvijeće na mjesto stradanja. To možda još ima u Sjevernoj Koreji i ovdje. Mogu se stranke mijenjati, ali ova politika nikad neće”, rekla je Mehmedović.

Već je jednom, kako kaže, bila na saslušanju u policiji, gdje se zadržala tri sata.

Smatra i kako su tužilaštvo i sud krivi što se zločinci nagrađuju, a žrtve kažnjavaju.

“Uvijek ću se boriti za istinu, pravdu i pravednost, kako nijedna majka ne bi išla od stratišta do stratišta da obilježava godišnjice stradanja svojih najmilijih. Nemam više šta izgubiti, mnoge majke više nemaju šta izgubiti, i borit ćemo se za istinu i pravdu. Nećemo posustati”, naglasila je Mehmedović.

Članice srebreničkih udruženja žrtava rata i genocida u julu prošle godine ušle su u krug zadruge u Kravici kako bi se prisjetile više od 1.000 Bošnjaka ubijenih na toj lokaciji, ali nisu dobile odobrenje vlasnika.

Policija ih je, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti, ali nisu uspjeli u tome.

Duraković: Institucionalna represija nad Bošnjacima

Nakon ulaska Srebreničana u Kravicu, pravosuđe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska navelo je kako su povrijedili privatni posjed te pokrenulo postupak.

U RS-u je evidentna institucionalna represija i diskriminacija nad Bošnjacima u odnosu na druge građane tog entiteta, upozorio je u utorak načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, komentirajući nove pozive za saslušanje koje su dobile majke Srebrenice zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine.

“Mi živimo u jednom sistemu, entitetu RS, gdje je evidentna svakodnevna institucionalna represija, pa čak i onda kada svim argumentima i svojim glasom pokazujemo da se ovdje narušavaju ljudska prava, odnosno da se vrši diskriminacija nad Bošnjacima u odnosu na druge građane ovog entiteta. Ovdje je riječ o Bošnjacima koji kontinuirano bivaju procesuirani za, čak, djela poput ovih, a to je da su majke prošle godine posjetile stratišta, odnosno mjesta gdje su njihovi sinovi ubijeni, da bi proučili Fatihu i položili cvijeće”, kazao je  Duraković, javlja Fena.

Naglašava da je MUP RS-a “eksplicitno definiran kao jedna od institucija koje su počinile genocid u Srebrenici 1995. godine, jer je dio policije RS-a odvajao muškarce od žena”.

Najmanje 1.000 strijeljanih

“Sada ta ista policija u kontinuitetu vrši represiju i nad živim ženama, koje danas nemaju pravo posjetiti mjesto gdje su njihovi sinovi ubijeni”, ističe Duraković.

Ocjenjuje da MUP RS-a, “po sistemskoj instrukciji, koja se ovdje vrši godinama od kako su se Bošnjaci vratili u RS”, svake godine u julu pokušava inscenirati “neke akcije da bi odvratio pažnju sa onoga što je ovdje predmet”.

U utorak ujutro je na saslušanje u srebreničku policiju išla i Srebreničanka Aiša Omerović.

Hangar zadruge u Kravici jedno je od najvećih mjesta zločina koji su se dogodili nakon pada Srebrenice.

Prema svjedočenjima preživjelih, u julu 1995. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga RS-a u Kravici su strijeljali najmanje 1.000 dječaka i muškaraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije