Makedonci će birati – Ivanov ili Pendarovski

Aktuelni predsjednik i kandidat vladajuće koalicije VMRO-DPMNE Đorge Ivanov i kandidat opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski, u nedjelju su osvojili najviše glasova na izborima za predsjednika Makedonije i idu u drugi krug 27. aprila.

Nakon izbrojanih svih glasačkih listića, Ivanov je osvojio 51,65 posto od ukupnog broja birača, a Pendarovski 37,53 posto.

“Narod je podržao jasan koncept, nasuprot nestabilnosti, laži i uvredama. Građani će 27. aprila odgovoriti na još jedno pitanje, sa još većom podrškom”, poručio je Ivanov nakon izborne pobjede.

“Broj glasova za kandidata vlasti, prema mom dubokom uvjerenju, nije rezultat njegovih kvaliteta niti uspjeha političke strukture koja ga podržava. Borba nije završena. Pred nama je drugi krug izbora”, najavio je Pendarovski.

U konkretnim brojkama, dosadašnji predsjednik je u prvom krugu pobijedio za 120.000 glasova više, što je najveća razlika u broju glasova za predsjedničke izbore u nezavisnoj Makedoniji.

Budući da makedonski Izborni zakon predviđa pobjedu nekog kandidata u prvom krugu ako osvoji najmanje 50 posto glasova od ukupnog broja birača upisanih u birački popis, a ne onih koji su izašli na izbore, u drugi krug će tako Ivanov i Pendarovski.

Ilaz Halimi, kandidat Demokratske partije Albanaca, i Zoran Popovski iz GROM-a osvojili su po približno 25.000 glasova.

Albanci većinom bojkotirali izbore

Ukupni odziv glasača je iznad 50 posto, a državna Izborna komisija saopćila je da je registrirano gotovo 19 posto nevažećih listića.

U jedinstvenom biračkom spisku evidentirana su 1.779.572 građanina Makedonije s pravom glasa.

Albanci su u velikoj mjeri bojkotirali predsjedničke izbore.

Prvi krug predsjedničkih izbora obilježen je manjom izlaznošću birača Albanaca, a nakon poziva na bojkot izbora najjače albanske partije DUI, što se odrazilo i na ukupnu izlaznost koja je manja za osam posto u odnosu na izbore 2009. godine.

Birači su glasali na 3.480 izbornih mjesta u Makedoniji i 34 u dijaspori.

Izbore je pratilo više od 8.325 domaćih i 326 stranih posmatrača.

Prema Ustavu Makedonije, predsjednik države ima mnogo manje ovlasti od premijera. Vrhovni je vojni zapovjednik i, zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova, sukreator vanjske politike.

Za drugi krug predsjedničkih izbora na birališta mora izaći najmanje 40 posto upisanih birača da bi Makedonija dobila novog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije