EU: BiH mora provesti presudu Sejdić i Finci

Ministri vanjskih poslova Evropske unije zaključili su na sastanku u Luxembourgu da Bosna i Hercegovina mora provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, omogućiti ravnopravnost građana i funkcionalnost institucija.

Sud je odlučio da BiH mora promijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi predstavnici nacionalnih manjina mogli da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja kako su se čule i izjave da međunarodna zajednica neće priznati legitimnost predstojećih izbora u BiH, ukoliko presuda ne bude implementirana.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je rekao: “Nadam se da će izbori biti kredibilni, ali pretpostavljam da će političari u BiH doći pameti i napraviti što je potrebno. Činjenica da BiH zaostaje godinu za godinom u usporedbi s ostalim zemljama Zapadnog Balkana, veoma je loša za Bosnu. Ali, mislim, Bosna je demokratska zemlja, dolaze izbori i nadam se da će glasači svoje izabrane političare držati odgovornima za uspjehe ili neuspjehe.”

Poruka političarima

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije je na današnjem sastanku potvrdilo svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje.

Vijeće u svojim zaključcima naglašava nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi BiH. U vezi s tim, osuđuje kao neprihvatljivu secesionističku retoriku i ideje, prenosi Fena.

U skladu sa zaključcima iz decembra 2013. godine, Vijeće ponovo izražava svoju ozbiljnu zabrinutost da je proces integracija u EU Bosne i Hercegovine u zastoju zbog nedostatka političke volje bh. političara i kontinuirane upotrebe retorike koja podvaja. Dok druge zemlje regiona napreduju, BiH zaostaje.

Vijeće navodi kako je čulo javne proteste i poziva bh. građana da unaprijede socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji. Svi bh. građani, uključujući mladu generaciju, trebaju dobiti nove prilike.

Vijeće snažno zahtijeva od bh. institucija i izabranih vođa da budu u dodiru s ljudima, razgovaraju s civilnim društvom i daju odgovorne i neposredne odgovore na njihove legitimne zahtjeve.

Vijeće ističe da je to kolektivna odgovornost svih bh. političkih vođa, navodi se, između ostalog, u zaključcima sa današnjeg sastanka u Luxembourgu.

Prema riječima hrvatske ministrice vanjskih poslova i evropskih integracija Vesne Pusić, BiH kao temu vide svi kao nešto što prvo EU može riješiti, za razliku od nekih drugih tema gdje bez velikih svjetskih partnera teško da će EU riješiti.

Jednakopravnost građana

“Važno je držati cijelo vrijeme u fokusu europsku perspektivu BiH. Treba širi i fokusiraniji pristup BiH, drugim riječima, ne snižavanje kriterija ali pomoći BiH da dosegne te kriterije. Ono što smo imali do sada, kriteriji su bili visoki, BiH ih nije dostizala i naprosto se sklizala prema natrag. Zato je važno da EU ovdje zauzme proaktivniji pristup”, pojasnila je Pusić, prenosi Anadolija.

Dodala je da postoje neke stvari koje se mogu napraviti već do izbora, a to je općenito koordiniranje finansijske pomoći BiH. Pusić je rekla “da je to nešto što je prihvaćeno i dio je zaključaka ministara”.

“S tim se može početi odmah. Neke od ovih promjena, koje su vezane za brže približavanje ka EU i ispunjavanje tih kriterija, su pripreme koje se na europskoj razini rade i koje se rade za vrijeme nakon izbora. Postojale su različite ideje i sugestije, ali svi su podržali zaključke u ovom pravcu, a neki su posebno naglasili da, ukoliko se ove stvari ne naprave sada, bit će loše i za stabilnost BiH, ali i Europe”, kazala je hrvatska ministrica.

Prema njenim riječima, spominjala se i važna uloga civilnog društva, u prvom redu važnost motiviranja ljudi u civilnom društvu, da se uključe u politiku kako bi donijeli i novu energiju i potencijale, ali da bi se došlo do toga, oni moraju vidjeti realnu šansu članstva za BiH.

“Ono što je visoko na ljestvici je da se BiH makne s mjesta. U zaključcima se, također, spominje implementacija presude ‘Sejdić i Finci’, kao jedna od tema o kojoj treba voditi računa. Ali svrha cijelog procesa nije implementacija odluke ‘Sejdić i Finci’ već implementacija odluke ‘Sejdić i Finci’ u funkciji normalizacije funkcioniranja institucija u BiH. To je nešto što nije samo sebi svrhom, nego nešto što je u funkciji postizanja drugih ciljeva, a drugi ciljevi BiH čije institucije funkcioniranju i gdje vlada jednakopravnost građana”, rekla je Pusić.

Izvor: Al Jazeera i agencije