Crna Gora i dalje bez državnog tužioca

Skupština Crne Gore ni treći put nije izabrala vrhovnog državnog tužioca jer jedini kandidat za tu funkciju, advokat Goran Rodić, nije dobio dovoljno glasova. 

Za Rodića je glasalo 37 od 79 prisutnih, protiv je bilo 36, a šest listića su bili nevažeći.

Rodiću je nedostajalo 12 glasova.

Funkciju vrhovnog državnog tužioca Crne Gore već godinu obavlja vršilac dužnosti.

Za izbor vrhovnog državnog tužioca potrebna je tropetinska većina u Skupštini ili 49 glasova.

Proces izbora tužioca kreće od početka, što može trajati najmanje šest mjeseci, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Opozicija proziva DPS

Rodić se zahvalio poslanicima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu. Izjavio je da u Crnoj Gori nema svijesti o demokratiji i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te kako odluka Parlamenta odražava političku volju da se ne biraju stručni, nezavisni kadrovi.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore optužila je Demokratsku partiju socijalista za institucionalnu i krizu u Tužilaštvu.

“Upravo njoj odgovara da se ne izabere tužilac koji će raditi u korist naroda i štititi pare koje se arče od strane DPS-a”, kazala je Jasavić.

Marinović je javila da je mandat prethodnog državnog tužioca završio u aprilu prošle godine, a zakon o izboru tužilaca se u međuvremenu promijenio.

Ranije je za izbor vrhovnog državnog tužioca bila potrebna prosta većina u Skupštini, a sada je potrebna dvotrećinska većina.

Ukoliko nema saglasnosti, što se desilo u ovom slučaju, potrebno je da kandidata podrže tri petine poslanika.

Glasanje je bilo tajno, ali je opozicija najavila da će glasati za Rodića.

Međutim, bilo je potrebno da Rodića podrže i Demokratska partija socijalista te Bošnjačka stranka, kako bi bio izabran na mjesto vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera