Slobodanu Raduloviću određen pritvor

Kazneno vanpretresno vijeće Specijalnog suda u Beogradu odredilo je večeras, na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, pritvor bivšem direktoru C marketa Slobodanu Raduloviću.

Portparolka Suda Dušica Ristić precizirala je kako je to vijeće odlučilo da ostaje na snazi ranije doneseno rješenje kojim je Raduloviću određen pritvor zbog opasnosti od bijega.

S obzirom na fazu u kojoj se nalazi postupak, odnosno da Apelacioni sud razmatra žalbe na presudu kojom je Radulović prethodno osuđen na pet godina zatvora, pritvor može trajati do upućivanja na izdržavanje te kazne, a najduže dok ne istekne kazna zatvora kojom je osuđen prvostepenom presudom.

Bivši direktor C marketa, koji je stigao u Beograd poslije osmogodišnjeg bijega, priveden je na saslušanje u Specijalni sud nakon što su ga prethodno pregledali ljekari u Specijalnoj zatvorskoj bolnici jer se nije osjećao dobro.

Nakon pregleda potpisao je saglasnost da je sposoban za kratko saslušanje povodom pritvora.

Radulović je bio u bijegu od pokretanja postupka protiv grupe poznate kao „stečajna mafija“ i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica te mu je određen pritvor čim bude dostupan pravosuđu Srbije.

Nakon višegodišnjeg suđenja, Specijalni sud izrekao je presudu „stečajnoj mafiji“, kojom je Radulović osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija sa C marketom.

Presuda još nije pravosnažna i čeka se odluka Apelacionog suda po žalbama, a Radulović može tražiti ponavljanje postupka jer je osuđen u odsutnosti.

Miškovićevo svjedočenje

Odmah po Radulovićevom povratku u Beograd mediji su počeli nagađati da će iznijeti dokaze protiv vlasnika Delte Miroslava Miškovića koji je, navodno, htio preuzeti C market.

U sklopu istrage o privatizaciji C marketa, Mišković je ispitan kao građanin i detaljno je govorio o ulozi biznismena Milana Beka i Radulovića u kupovini C marketa za 29 miliona eura, iako je procijenjena vrijednost bila 325 miliona eura.

Šest godina ranije Beko je, kao svjedok, na suđenju, govorio na koji način je 2005. godine postignut dogovor između njega, Radulovića i Miškovića o privatizaciji C marketa.

Beko je, navodili su mediji, na sudu rekao kako je dogovoreno da poslije dvije godine Delta M postane vlasnik C marketa, a da do tada firma bude u Bekovom vlasništvu.

Dogovoreno je da će Radulović ostati na funkciji direktora još dvije godine.

Nalog, navodno, dao Koštunica

Radulović je 2006. pobjegao iz Srbije, nakon otpužbi da je oštetio C market za 30 miliona eura.

Godinu kasnije je, u pismu upućenom Savjetu za borbu protiv korupcije, naveo da je dogovor o prodaji C marketa sklopljen po nalogu tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice.

Odmah nakon završenog preuzimanja C marketa, po dogovoru s Koštunicom, Mišković i Beko su podijelili veliki plijen, koji se zvao C market i bio vrijedan više od 300 miliona eura.

U izvještaju Savjeta za borbu protiv korupcije o privatizaciji C marketa iznesene su sve sumnje koje postoje u vezi s ovim slučajem i on je dostavljen nadležnim državnim organima.

Radulović će tokom dana biti proveden u Specijalni sud u Beogradu radi saslušanja povodom određivanja pritvora i okolnosti pod kojima se krio osam godina.

Saslušanja Đilasovih saradnika

Tokom dana su u Odjeljenju za privredni kriminal, zajedno s još pet osoba, saslušani su i bivši gradski menadžer Beograda Aleksandar Bijelić i bivši direktor Agencije za investicije Marko Blagojević, koje sumnjiče za malverzacije prilikom rekonstrukcije Bulevara Kralja Aleksandra u glavnom gradu Srbije.

Na teret im se stavlja da su budžet Beograda oštetili za najmanje 5,5 miliona eura, dok se osnivačima preduzeća Balkan gradnja Nadi Ćubić i Slavku Božoviću na teret stavlja pribavljena protivpravna materijalna korist u iznosu najmanje 1,1 milion eura, prenose beogradski mediji.

Iz Višeg javnog tužilaštva je novinarima potvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je bivši menadžer Beograda zloupotrijebio službeni položaj izvan granica ovlaštenja te je najavljeno kako će to i utvrditi nadležni organi.

Bijelić: Radio sam po zakonu

Aleksandar Bijelić je član vrha Demokratske stranke i prije dva dana je izjavio kako je sve radio po zakonu i kako je spreman odazvati se pozivu nadležnih organa.

Povodom medijskih napisa da će biti uhapšen, rekao je kako nema potrebe da se u tabloidima najavljuje njegovo hapšenje.

Sazvao je konferenciju za novinare i na njoj kazao kako “godinu i po traje njegovo provlačenje kroz blato”, ali i “progon” članova DS-a i predsjednika Dragana Ðilasa.

Još je poručio kako je ponosan na rezultate koje je ostvario dok je bio dio Ðilasovog tima, u vrijeme dok je predsjednik stranke bio gradonačelnik Beograda, kao i da je siguran kako je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Saslušanje Bijelića i Blagojevića će, kako je potvrđeno u Direkciji policije i Policijskoj upravi Beograd, biti nastavljeno u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije