Budva:Preko fudbala do atraktivnog zemljišta

Istraga o prenosu imovine crnogorskog Fudbalskog kluba “Mogren” iz 2009. godine trajala je nekoliko godina, a isto toliko čuju se i tvrdnje da je uprava tog kluba pokušala zemlju nezakonito dodijeliti uhapšenom narkobosu Darku Šariću. U opštini i klubu demantuju takve navode, a cijelu priču dodatno komplikuje nekoliko budvanskih porodica, koje tvrde da upravo taj prostor pripada njima.

Hapšenje najpoznatijeg balkanskog bjegunca tako je ponovo otvorilo pitanja njegove nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori. Nekoliko godina u rukama Specijalnog tužilaštva stoje spisi o pokušaju prenosa imovine FK “Mogren” iz Budve na firme navodno povezane sa Šarićem, no za sada bez epiloga.

“Stadion Mogrena i okolne parcele, ukupno 20.000 kvadratnih metara tik uz more, samo su dio imovine koju je opština Budva ustupila FK ‘Mogren’ za gradnju novog stadiona 2007. Ugovor je potpisan dvije godine kasnije, no takvo stanje nije se dugo zadržalo”, javlja iz Budve Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Uprava kluba je s još dvije firme osnovala društvo “Novastar Investment” i obavezuje se da na njega prenese vlasništvo nad zemljom, dok firmama “Novastar” i “Amson Enterprises” daje većinski udio.

Za lokalnu vlast sve zakonito

Ulaskom u strukturu ovih firmi, Istraživačka mreža projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji tvrdi da je našla dokaze da iza jedne od njih stoje sestra Darka Šarića i kum Nebojša Jestrović kome se u Srbiji sudi pod optužbom za pranje novca od šverca kokaina.

“Postalo je jasno da je, zapravo, Šarić taj koji je vlasnik Novastar CG-a, jednog od osnivača Novastar Investmentsa, s kojom je ‘Mogren’ sklopio ugovor. Prema njemu, oni su trebali dobiti pet posto u firmi i novi stadion, a Šarić je trebao da finansira izgradnju dva poslovna kompleksa – jedan odmah na obali, drugi u blizini stadiona. Za to je trebao imati puno vlasništvo nad budućim nekretninama, dok klub ne bi dobio ništa, a besplatno je dao zemljište”, kaže Miranda Petručić iz OCCRP-a.

Boro Lazović, direktor FK “Mogren” i prvi čovjek lokalnog odbora Demokratske partije socijalista, na čijem je čelu aktuelni crnogorski premijer Milo Đukanović, tvrdi da je posao bio zakonit.

“Potpuno potvrđen i ovjeren od svih klupskih organa. Šarić nikada nije imao veze – nikakve, nikakve, nikada u životu. Opet vam kažem: nijesam sa Šarićem porazgovarao. Jednom u životu sam se vidio sa njim na utakmici u Pljevljima, a nikada u životu nisam ni sa jednim ni sa drugim Šarićem razgovarao o fudbalskom stadionu. Nikad. Nikad. Nigdje”, tvrdi Lazović, koji obavlja i funkciju predsjednika Skupštine opštine Budva.

Tužioci prate informacije

O cijelom slučaju crnogorska policija tokom 2011. godine vodila je istragu, a izvještaj proslijedila Vrhovnom tužilaštvu za organizovani kriminal. U Tužilaštvu nisu dali druge informacije osim da, kako kažu, budno prate sve informacije.

“Činićemo to i ubuduće i, naravno, sve pratiti, a o svakom konkretnom predmetu i rezultatu u tom predmetu moći ćete imati informacije na osnovu rezultata istrage”, najavljuje Veselin Vučković, vršilac  dužnosti vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Da sve bude zamršenije, imovinu FK “Mogren”, po osnovu restitucije i deeksproprijacije, potražuje i nekoliko bivših vlasnika, pa je od 20.000 kvadratnih metara kraj mora porodici Ratka Rajkovića nekada pripadalo najmanje 2.000 kvadratnih metara.

“Ne možemo da dođemo do te zemlje, iako smo upisali da je zemlja pod sporom. Ne možemo da dođemo na red jer ljudi kojima je povrijeđeno pravo, a nalaze se na određenim funkcijama, svjedoci smo, završavaju svoje sporove za mjesec, dva ili tri, dok je nama 30 godina kao jedan dan”, žali se Rajković.

Prema tvrdnjama čelnika opštine Budva, krajem 2012. godine ugovor s investitorima je raskinut, a zemlja je vraćena u vlasništvo Opštine. Ipak, detaljnim urbanističkim planom na tom prostoru ucrtane su dvije kule sa 11 spratova i pokrenuta procedura za dobijanje građevinske dozvole. Čeka se samo novi investitor.

Izvor: Al Jazeera