Srbija: Skelet mamuta premješten na sigurno

U blizini Požarevca u Srbiji – skelet mamuta starog milion godina, koji je otkriven prije nekoliko godina, premješten je na sigurnu lokaciju.

Skelet mamuta nalazio se na kopovima uglja kod Kostolca, a morao se prebaciti jer se nalazio na mjestu iskopa, javio je novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

Smatra se da je skelet star blizu milion godina i transportiran je na arheološki lokalitet Viminacium, koji je nekada bio veliki grad i vojni kamp rimske provincije Moesia. Skelet je premješten da bi se omogućio nastavak iskopavanja uglja.


Skelet mamuta na novom odredištu [Al Jazeera]

Iako je udaljenost između mjesta gdje se nalaze kosti mamuta i lokaliteta Viminacium samo jedan kilometar, operacija je bila kompleksna, a u njoj su učestvovale dizalice i kamioni koji se koriste za transport oklopnih vozila.

“U svetu postoje 23 ovakva primerka mamuta, a nikada do sada nisu prebacivani”, javlja Kostić.

Kutija u kojoj su prebačene kosti bila je teška 50 tona.

Očuvan skelet

Prije pet godina u blizini Požarevca pronađen je potpuno očuvan skelet mamuta, za koji se procjenjuje da je star do milion godina. Nedaleko od kostiju, pronađene su i nove grobnice sa zlatnim predmetima.

Prostor ugljenokopa Drmno, osim spomenika iz doba Rimske imperije, otkriva i tragove života prije više stotina hiljada godina.

Rudarski bager koji je raskopavao teren, udario je u neočekivanu prepreku – dugačku kost, presječenu na dva mjesta.

“Ona se videla u profilu kao, praktično, dva kružića. Tek je dalje širenje ovog iskopa pokazalo da se iza tih kostiju nalazi mnogo, mnogo više… Kosti nogu, kljove, pršljenovi itd.”, objasnio je ranije arheolog Nemanja Mrđić.

Paleontolozi su izjavili da je riječ o prepoznatljivim vunastim mamutima, a uvjerljiv dokaz za to bila je kljova.

Prije pet godina na tom lokalitetu pronađen je potpuno očuvan skelet ženke mamuta, atrakcije Viminaciuma, pod imenom Vika.

Iskopana je u sloju pijeska na dubini tridesetak metara. Pretpostavlja se da je živjela prije 400.000 do milion godina, da je imala glatku kožu, bila visoka četiri i po metra i teška blizu 10 tona.

Izvor: Al Jazeera