Povratnici u RS zdravstveno osigurani u FBiH

Bošnjaci i Hrvati koji su se vratili ili će se vratiti u prijeratno prebivalište u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i Distriktu Brčko moći će i dalje biti zdravstveni osiguranici u mjestu u kojem su živjeli u drugom dijelu BiH, Federaciji BiH, te ostvarivati socijalna i sva druga prava.

Zakon je nakon Zastupničkog potvrdio i Dom naroda Parlamenta FBiH, dok ga u RS pojedini političari smatraju mogućim izbornim inžinjeringom.

Zakon o pravima povratnika u RS i Distrikt Brčko usvojen je u Parlamentu FBiH po hitnom postupku. Predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA) kaže kako je prvi put veoma sretan zbog donošenja nekog zakona.

„Ovaj zakon dosta kasno ispravlja tu nepravdu i omogućuje licima koja su se vratila da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i druga prava unutar FBiH, a mogu živjeti na dijelu teritorije BiH koji se zove Republika Srpska“, navodi Zukić.

Službene prijave

Između 10.000 i 15.000 ljudi koji su se vratili u RS sada mogu tamo izvaditi i dokumente, jer su i dalje, zbog socijalnih prava, službeno prijavljeni u FBiH. Upravo u prijavama prebivališta vlasti u Banjoj Luci vide mogućnost izbornog inžinjeringa. No, u Sarajevu to opovrgavaju.

„Oštro demantujem da se ovdje radi o nekom izbornom zakonu. Ovo nije nikakav predizborni zakon“, kategoričan je federalni ministar za pitanja izbjeglica i raseljenih lica Fadil Osmanović.

Zakon je usvojen bez ijednog glasa protiv. U klubu Srba u federalnom Domu naroda kažu kako se mora pomagati povratnicima, pa i na način da službeno žive u jednom mjestu, a prava osiguravaju u drugom.

„Nije normalno, ali štošta nije normalno ovdje. Nije normalno ni za ljude koji u svom dijelu žive da se ne mogu zdravstveno zaštititi u mjeri u kojoj treba da su zaštićeni“, smatra predsjednica Kluba Mira Ljubijankić (SDP BiH).

Zakon, inače, nema izričit temelj u Ustavu. No, federalna Vlada pojašnjava kako postoji ustavni okvir za njegovo donošenje, jer je Parlament mjerodavan određivati dužnosti federalne vlasti, pa i u smislu povratnika u drugi entitet.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO