Makedonija: Albanski DUI za bojkot izbora

Vladajuća albanska stranka u Makedoniji, Demokratska unija za integraciju (DUI), bojkotira predsjedničke izbore. U ovakvoj situaciji oporbena Demokratska stranka Albanaca vidi priliku.

Nada se da bi prvi put njihov kandidat mogao ući u drugi  izborni krug. Međutim, većoj podršci Albanaca nadaju se i socijaldemokrati.

Za novi mandat aktualnog predsjednika bori se i vladajuća VMRO-DPMNE. Kampanja za predsjedničke izbore završava u ponoć. Prvi izborni krug je 13, a drugi 27. travnja.

Još su dva dana do prvog kruga predsjedničkih izbora, ali neki su pozvani da u nedjelju ne glasuju.

Najveća albanska stranka u Makedoniji, Demokratska unija za integraciju, bojkotira izbore, nakon što je VMRO-DPMNE ignorirao prijedlog o zajedničkom kandidatu.

Dosadašnji partneri svatko svojim putem

Dva dosadašnja partnera  u koalicijskoj vladi pred ove izbore, prema svemu sudeći, razdvajaju političke puteve.

“Prihvatljiv kandidat, bez razlike iz koje zajednice dolazi, vrijednost je koju trebamo svi afirmirati, posebno naši sugrađani koji su većina. Na taj način Albanaci bi dobili odgovornost da rukovode nekom od najvažnijih funkcija u državi – predsjednik Makedonije, premijer ili predsjednik Sobranja”, kaže Ali Ahmeti, predsjednik DUI-ja.

VMRO-DPMNE je, međutim, procijenio drugačije. Aktualnog predsjednika države kandidirali su za novi mandat.

“Nakon toga albanska vladajuća partija inicirala je raspuštanje Sobranja. Većina je glasala ‘za’, pa su raspisani i prevremeni parlamentarni izbori”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

U trci za novi premijerski mandat Nikola Gruevski, predsjednik VMRO-DPMNE-a, još jednom traži povjerenje birača za osvajanje većine u Sobranju.

Kaže da će političari Albanci, u suprotnom, tražiti dvojezičnost na cijeloj teritoriji zemlje.

“Zajednički kandidat i promjena Ustava – to nije realnost. To nije izraz volje većine građana, niti dio Okvirnog ugovora i zato su nam potrebna 62 zastupnika u Sobranju i podrška za Gjorga Ivanova”, kaže Gruevski.

No, analitičari smatraju da su dojučerašnji koalicijski partneri dogovorili političku igru kroz ovakvu kampanju, podilazeći biračima.

“Ako se koristi ta nacionalistička karta to nije dobro, jer će onda biti malo teže da oni sklope dogovor za vladu i možda će ta kriza produžiti i dalje. Nije slučajno što je Ahmeti najavio neke vanredne izbore”, smatra politički analitičar Ismet Ramadani.

“Ali Ahmeti ne može ništa narediti”

I dok DUI poziva Albance na bojkot, Ilaz Halimi iz oporbene albanske stranke traži da se ne slušaju direktive i odredbe, kao u komunizmu.

“Nitko nikome ne može narediti da sjedi kod kuće na dan glasovanja i da ne izađe na birališta. Posebno Ali Ahmeti, koji već deset godina, koliko je na vlasti, ništa nije učinio za Albance i pripadnike drugih zajednica”, kaže Halimi, kandidat za predsjednika oporbene DPA.

Socijaldemokrati političke i nacionalno-vjerske podjele nastoje prevazići kampanjom za sve građane Makedonije.

“Moj plan za Makedoniju je da ne dijelim ljude prema vjeri, naciji ili partiji. Imam podršku oporbe, ali ja kod vas dolazim kao čovjek, Stevo Pendarovski i tako hoću da me cijenite. Kao što sam tu danas s vama, takav ću biti i za pet godina, neću dijeliti građane po nijednoj osnovi”, poručuje Stevo Pendarovski, kandidat za predsjednika oporbene SDSM.

Kako god građani odluče, u drugi krug predsjedničkih izbora mogu samo dva kandidata.

Izvor: Al Jazeera