Šanse Crne Gore za prijem u NATO savez

U seprtembru ove godine u Cardiffu će biti održan samit NATO-a, na kojem će glavna tema biti Afganistan, ali još se ne zna hoće li se govoriti i o proširenju Saveza. Države koje čekaju na poziv za članstvo u NATO-u su Gruzija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koja ima najviše izgleda. Na tom putu joj je potrebna podrška sadašnjih članica, a naročito Sjedinjenih Američkih Država.

Na posljednjem samitu NATO saveza 2012. godine u Chicagu nije bilo proširenja, ali je američka administracija vrata Saveza željela držati otvorenima.

“Sjedinjene Američke Države ostaju uz politiku otvorenih vrata. Crna Gora je učestvovala u akcijama NATO saveza, provedene su vojne i sigurnosne reforme, što mi pozdravljamo”, kazala je bivša državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton.

Dvije godine nakon Chicaga 40 zakonodavaca je poslalo poziv aktuelnom državnom sekretaru Johnu Kerryju da se angažira na tome da Crna Gora i Makedonija dobiju poziv za članstvo na NATO samitu u septembru. Predstavnici administracije američkog predsjednika Baracka Obame ističu kako je potreban konsenzus u Alijansi.

Potreban konsenzus

“Crna Gora je vrlo jak kandidat za NATO. Odnosi s tom državom su podrobno revidirani, ali NATO još nije postigao konsenzus o tome hoće li na idućem samitu biti upućeni pozivi za članstvo. Crnogorska Vlada treba napraviti koncept ulaska u NATO popularnijim nego što je to sada slučaj”, istakao je Jonathan Moore iz State Departmenta.

“Stanovništvo još nije prihvatilo tu ideju, najviše zbog budžeta za odbranu, koji treba iznositi dva posto od ukupnog državnog budžeta. Međutim, Crna Gora je vodeći kandidat za ulazak u NATO kada god do novog proširenja dođe.”

Analitičari procjenjuju da je Crna Gora spremna za NATO.

“Mislim da će SAD dati snažnu podršku. Možda Evropljani imaju nekih rezervi, ali SAD će dati podršku sve dok Crna Gora ispunjava tehničke uvjete. Ne mislim da u Washingtonu postoji ikakav politički razlog za oklijevanje”, rekao je Daniel Serwer sa Univerziteta Johns Hopkins.

Dakle, je li realnost da će Crna Gora dobiti poziv za učlanjenje na samitu u Cardiffu?

“Da ste me to upitali prije šest mjeseci, ja bih definitivno rekao ne. Sada mislim da postoje dobri izgledi, ali ne možete biti sigurni”, govori Fred Kempe, predsjednik Atlanskog vijeća.

Antinatovska politika

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je u trodnevnoj posjeti Washingtonu, gdje je dobio podršku za ulazak u NATO od američkog potpredsjednika Joea Bidena. Gostujući na Atlantskom vijeću, Đukanović je rekao da kriza u Ukrajini i ponašanje Rusije uvećavaju potrebu za proširenjem NATO saveza na Balkanu.

“Jako primjećujem ofanzivu antinatovske politike u našem regionu. Ona se snažno osjeća u Crnoj Gori. Ja bih rekao da je to logično, zato što nosioci te politike procjenjuju da je Crna Gora sada u najizglednijoj šansi da izmakne toj antinatovskoj kampanji i da možda već u Velsu dobije poziv”, ističe Đukanović.

Na ministarskom sastanku 1. i 2. juna NATO savez će odlučiti o tome hoće li naredni samit biti skup proširenja ili ne. Ako do toga ne dođe u septembru, Crna Gora i ostali kandidati će morati sačekati još najmanje dvije godine na poziv.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO