Policajci optuženi zbog prodaje informacija

Po ranijem pisanju medija, podaci koje su policajci prodavali odnosili su se na najosjetljivije istrage (Pixsell)
Po ranijem pisanju medija, podaci koje su policajci prodavali odnosili su se na najosjetljivije istrage (Pixsell)

Uskok je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv 15 osoba, među njima i nekoliko policajaca i službenika PNUSKOK-a, koje tereti za kupoprodaju podataka o tajnim policijskim istragama.

Optužnicom su, po neslužbenim podacima, obuhvaćeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, koji su, navodno, prodavali podatke, te Vlado Rajić, kum Vinka Žuljevća Klice i poduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina, prenosi Hina.

Podaci za odgovarajuću nagradu

Uskok optužnicom tereti petnaestočlanu skupinu za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, te poticanja na ta kaznena djela.

Rajića i Mlinara sumnjiče da su od 2010. do 2012. godine, s ciljem dobivanja podataka i dokumentacije o kriminalističkim istraživanjima, provođenju dokaznih radnji i planiranim uhićenjima u zajedničko djelovanje, povezali zagrebačkog policajca Vjekoslava Drnića, službenika PNUSKOK-a Marka Svalinu i Rudolfa Krpinu.

Drnić i Krpina su potom u više navrata od Svaline tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o osobama protiv kojih se vode kriminalističke istrage, te transkripte razgovora i sudske naloge.

Pripadnici skupine dogovorili su, također, da im podatke koje nisu mogli nabaviti preko Svaline nabavljaju ostali osumnjičeni policajci, a sve kako bi otežali provođenja kriminalističkih istraživanja.

Ugrožene policijske akcije

Tražene podatke tako su u zamjenu za novčanu nagradu nabavljali i od četvoro zagrebačkih policajaca iz službe gospodarskog kriminaliteta, te dvoje policijskih službenika PNUSKOK-a i Službe gospodarskog kriminaliteta Ravnateljstva policije, koji su i osobno provodili kriminalistička istraživanja.

Ti podaci su na zahtjev dostavljani četvorici ostalih osumnjičenih, koji su, također, obuhvaćeni optužnicom, izvijestio je Uskok na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale i dob osumnjičenih.

Po ranijem pisanju medija, podaci koje su policajci prodavali odnosili su se na najosjetljivije istrage, zbog čega su, navodno, bile ugrožene neke akcije protiv nositelja organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO