Optuženi u aferi ʽVakcineʼ negirali krivicu

Optuženi se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina krajem 2009. oštetili državni budžet Srbije za više od milion eura (Tanja Vali? / Tanjug)
Optuženi se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina krajem 2009. oštetili državni budžet Srbije za više od milion eura (Tanja Vali? / Tanjug)

Bivša direktorica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije (RZZO) Svetlana Vukajlović negirala je danas u Višem sudu u Beogradu optužbe da je sa saradnicima, prilikom nabavke vakcina protiv svinjske gripe 2009. godine, oštetila državni budžet za višemilionske iznose.

“Nisam razumela optužnicu, osim da mi se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja, ali ne razumem u čemu se ona sastoji. Ne priznajem krivično delo jer smatram da ga nema”, rekla je Vukajlović-Popržen u kratkom izjašnjenju o krivici.

Drugooptužena bivša direktorica Jugohemije Smiljka Mileusnić-Adžić je, također, rekla da optužnicu ne razumije, da je konfuzna i kontradiktorna.

“Optužnicu nisam razumela, ne vidim svoju odgovornost i ne priznajem krivično delo”, rekla je Mileusnić, navodi agencija Tanjug.

Isto su se izjasnili i optuženi direktor kompanije “Jugohemija – farmacija” Vladimir Gravar i direktor Detapa Ljubomir Pavićević, navodeći da je optužnica nerazumljiva i negirajući krivicu.

Tonsko snimanje

Prije uvodnog izlaganja Tužilaštva, odbrana je predložila Sudu da se suđenje tonski snima zbog specifičnosti terminologije koja će biti korištena s obzirom na slučaj nabavki vakcina.

Sud je usvojio taj zahtjev i odgodio suđenje za 16. juni, kada bi Vukajlović-Popržen, kako je najavila, trebala iznijeti svoju odbranu.

Ona je po izlasku iz sudnice rekla novinarima da joj je žao što se suđenje odgađa, jer je mislila kako će konačno imati priliku da javnost upozna sa istinom i predstavi svoju odbranu.

Vukajlović tvrdi da je sve poslove u postupku nabavke vakcina uradila u skladu sa zakonima i propisima, kao i da je tadašnja vlada donijela odluku koliko i kojih vakcina treba da se nabavi i da ona nije imala nikakav utjecaj na tu odluku.               

Današnje suđenje održano je u maloj sudnici, koja nema tehničke mogućnosti za audiosnimanje.

Izmjene u optužnici

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv “svinjske gripe” krajem 2009. oštetili državni budžet Srbije za više od milion eura.

Početak suđenja, koje je trebalo početi u Specijalnom sudu, već je odgađan u junu 2012. godine zbog izmjena u optužnici, jer se taj sud oglasio nenadležnim.

Optužnicu je, nakon provedene istrage, u februaru 2012. podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a poslije proglašenja nenadležnosti, preuzelo je Više tužilaštvo.

U optužnici, koja je u međuvremenu izmijenjena, navodi se, između ostalog, da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjske gripe, za najboljeg ponuđača izabrana kompanija “Jugohemija – farmacija”, iako nije posjedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina, švicarske kompanije “Novartis”, niti je bila njen ovlašteni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici – preduzeća “Jugohemija – farmacija” i “Detap”, koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od blizu 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi pušteni su iz pritvora u kojem su proveli po više mjeseci, uz jamstvo upisom hipoteka na nekretnine.

Vukajlović-Popržen, Pavićević i Gravara bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić-Adžić tri mjeseca kasnije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO