Odšteta porodicama ubijenih Srebreničana po 20.000 eura

Holandsko Ministarstvo odbrane je saopćilo kako je spremno isplatiti po 20.000 eura na ime nematerijalne štete Hasanu Nuhanoviću i članovima porodice Mustafić zbog ubistva njihovih najbližih nakon pada Srebrenice 1995. godine, javila je reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Oni su prije sedam mjeseci dobili sudski spor protiv Holandije, što je bio prvi put da je Vlada jedne države proglašena odgovornom za aktivnosti mirovnih snaga u sklopu Ujedinjenih naroda. Porodice na ovakvu izvansudsku nagodbu ne pristaju.

Država Holandija obavijestila je advokate da će svakom članu dvije porodice isplatiti po 20.000 eura zbog smrti trojice Bošnjaka, ubijenih nakon što su ih mirovnjaci UN-a predali srpskim snagama u Potočarima. U holandskom Ministarstvu odbrane navode da “duboko žale zbog onoga što im se dogodilo”. Nadaju se, kažu, da će porodicama “ovo pomoći da se izbore s gubitkom”.

‘Uzmi ili ostavi’

Za Hasana Nuhanovića, kojem su ubijeni majka, otac i brat, to nije dovoljno. Priča kako smrt njegove majke nije obuhvaćena presudom, iako je stradala na isti način, a ponudu Holandije naziva jednostranom. Advokatica ga je, kaže, obavijestila da je to ponuda “uzmi ili ostavi”.

“Ja ne želim da se očitujem o visini štete u ovom momentu, jer smatram da proces nije tekao onako kako je trebao teći, kako se vodi vansudska nagodba. U taj proces uopšte nisam bio uključen kao oštećena strana i ne želim da pričam o visini te štete. Ono što tražim u ovom momentu od države Holandije jeste da meni pokrije sve direktne troškove koje sam imao u ovih 12 godina, na šta, po presudi, imam pravo”, kaže Nuhanović.

S druge strane, u holandskom Ministarstvu odbrane navode kako su odluku o visini nematerijačne štete donijeli na osnovu bosanskohercegovačkog zakonodavstva, jer u holandskom ta stavka ne postoji.

Moguća nova procedura

“I dalje postoji mogućnost da porodice traže da im bude isplaćena materijalna šteta. Ukoliko nisu saglasni s ovim što država Holandija nudi, mogu ići dalje na sud i početi novu proceduru”, rekao je Klaas Meijer, glasnogovornik Ministarstva odbrane Holandije.

Novi sudski postupak, koji su protiv Holandije pokrenule majke i udovice žrtava genocida u Srebrenici, počeo je u ponedjeljak u Hagu. Tužbu na 300 stranica podnijeli su još 2007. godine, a presudu očekuju sredinom jula.

“Ja mislim da će izaći pravda, zato što smo bili pod UN-om. Jednog dana ja mislim da će morati izići pravda. Mi ne tražimo pare, mi tražimo pravdu i pravednost za ove naše bijele nišane”, kaže Srebreničanka Mejra Đogaz.

U udruženju “Majke enklava Srebrenica i Žepa” očekuju da Holandija preuzme odgovornost za ono što se 1995. dogodilo u Srebrenici. Da su na vrijeme tražili pomoć, genocid se, smatraju u udruženju, mogao izbjeći.

Izvor: Al Jazeera