Hrvatske željeznice smanjuju broj linija

Hrvatske željeznice za dvije sedmice ukidaju nešto više od 340 putničkih vozova. Najviše redukcija odnosi se na vikende, a tokom sedmice će vozovi na gotovo svim linijama voziti rjeđe. Slijede i otkazi viška radnika, a razlog za sve je smanjenje Vladinih subvencija HŽ-u za 20 posto zbog rebalansa budžeta.

Verica Valdec je Slavonka u Zagrebu. Često putuje porodici na istok Hrvatske i zna da će uskoro na raspolaganju imati mnogo manji broj linija do svog Valpova.

“Očajna sam, nemam riječi, jer ja sam odande i ne znam šta bih rekla. Strašno, prestrašno je to”, kaže Verica Valdec.

Redukciju voznih linija najviše će osjetiti Slavonci, ali i sjever Hrvatske, te okolina Zagreba, naprimjer Hrvatsko Zagorje.

“Zaista mi je žao. Ja znam dok sam išla u srednju školu da smo svaki sat imali vlak iz Sutle za Zagreb i češće još Kumrovčani. Međutim, sad nema”, govori putnica Štefica.

Biserka, putnica iz Virovitice, kaže: “Šta da radimo, tako su odlučili, mora biti.”

Nema drugog izbora

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja se javila iz glavnog grada Hrvatske, ističe kako će se “crveno svjetlo upaliti za čak 343 vlaka u cijeloj Hrvatskoj”.

“Manji broj vlakova neće voziti uopće, neki će se zamijeniti autobusima, a na gotovo svim linijama vlakovi će voziti mnogo rjeđe, osobito vikendom. U upravi HŽ-a kažu da drugog izbora nisu imali”, dodaje Kiseljak.

Subvencije su HŽ-ovom Putničkom prijevozu rebalansom budžeta umanjene za 17,3 miliona eura, odnosno za 20 posto. Redukcijom će se uštedjeti 10,5 miliona eura, a dodatnih 6,5 miliona eura smanjenjem plata i otkazima za 167 radnika, koji će sada biti višak.

“Nikakvo izoliranje Slavonije nije u pitanju, niti bilo kojeg kraja Hrvatske, da li Istre, da li Dalmacije ili Like. Znači, ne radimo izolaciju, radimo supstituciju i ukidamo vlakove vikendom. Očito, građani Hrvatske ne vole putovati vikendom”, navodi Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz.

Pomoć ministra

U Upravi tvrde da ukupno smanjenje broja vozova iznosi 10 posto, a da je samo vikendom ukinuta polovina. Sindikati kažu da se ukida polovina svih linija.

“Ovo vodi prema tome da će se sljedeće godine vjerojatno smanjiti dodatni broj vlakova. Za 10 godina je najbolje ukinuti željeznički promet”, kategoričan je Srećo Stjepić iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske.

Na ovo Ratković odgovara kako “poslovnu politiku HŽ-a Putnički prijevoz vodi Uprava, a ne sindikati.” Sindikati će, kažu, pomoć tražiti od mjerodavnog ministra, ali, čini se, neće je dobiti.

“Meni je jasno tko se sad buni zbog ukidanja nekih linija. Predstavnici sindikata, što je normalno, jedan dio njihovih ljudi ostaje bez posla. Očekujem štrajkove, ali cilj je poznat – učiniti tvrtku HŽ Putnički prijevoz jednostavno održivom na tržištu”, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Izvor: Al Jazeera