Česti napadi na niške novinare

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u protekloj godini su zabilježena čak 23 napada na novinare u ovoj državi. Medijska udruženja su osudila napade i tražila brže i strožije kažnjavanje odgovornih. Posljednjih mjeseci prijetnjama su bila izložena dvojica niških novinara, dok je jedan od njih i fizički napadnut.

Jedan od njih, Predrag Blagojević, glavni je urednik portala Južne vesti. Kaže da je kritičkim pisanjem redakcije uspio inicirati smjenu nekoliko direktora niških javnih poduzeća, koji su zloupotrijebili položaj. Za rad je dobio nagrade, ali u posljednjih godinu dana i ozbiljne prijetnje.

“Ono što ja sam doživeo kao pretnju je bilo ‘nemoj da se igraš sa vatrom’, ‘pazi šta pišeš'… Drugi put je bilo ‘smiri se, nemoj više da ti je palo na pamet da pišeš više o tim nekim ljudima, inače ćeš imati posla sa mnom'”, kazao je Blagojević.

Veze sa SNS-om

Novinar Al Jazeere Zoran Kosanović izvještava iz Niša kako su dvije osobe iz lokalnog javnog poduzeća optužene za prijetnju pred sudom u ovom gradu. U drugom slučaju policija je podnijela krivičnu prijavu protiv osobe koja je prijetila novinaru, ali sudski postupak još nije pokrenut.

“U oba slučaja ljudi su u većoj ili manjoj meri povezani sa Srpskom naprednom strankom. U prvom slučaju su u pitanju direktor, koji je ostavljen na predlog SNS-a i jedan potpredsednik odbora za bezbednost SNS-a u Nišu”, govori Blagojević.

U slučaju Dušana Jocića prijetnje nisu stale na riječima. Sportskog novinara iz Niša, nakon utakmice prošle sedmice, udario je pomoćni trener Fudbalskog kluba Radnički. Nakon konsultacija s advokatom, Jocić nije želio pred kameru.

Ni Jocić ni policija, po službenoj dužnosti, nisu podigli prijavu zbog napada. Predsjednik FK Radnički i član Glavnog odbora SNS-a Darko Bulatović kaže da će kazniti napadača, te kako su ovo stvari koje nisu prihvatljive.

“SNS osuđuje svaki takav slučaj i pokušaj. Jako bi bili srećni kada bi svako odgovarao za deo svoje odgovornosti u nečemu što se desi tog nivoa i tog tipa napada na novinare”, dodaje.

Alarmiranje javnosti

Niški Media centar, zabrinut zbog prijetnji i napada na gradske novinare, alarmirao je javnost i predstavnike nekoliko međunarodnih organizacija.

“Tu prvenstveno mislim na Savet Evrope, kao i misiju OEBS-a, sa kojima u Srbiji generalno imamo dugogodišnje partnerstvo, da malo više obrate pažnju na dešavanja u našem gradu, jer verujemo da je njihov glas i njihova podrška itekako bitna”, izjavio je Mladen Velojić, direktor Media centra Niš.

I Blagojević i Jocić su nagrađivani novinari. Blagojević je dobitnik Nagrade za etiku i hrabrost NUNS-a, dok je Jocić četiri puta proglašen najboljim sportskim novinarom Niša.

Kažu kako od pisanja ne odustaju.

Izvor: Al Jazeera