Sud razmatra suđenje Hernadiju u odsutnosti

Optužnica protiv direktora MOL-a Zsolta Hernadija došla je na zagrebački Županijski sud, gdje će mu se, ako optužnica bude potvrđena, suditi u odsutnosti.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da će USKOK-ova optužnica protiv Hernadija za davanje mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu proći redovitu sudsku proceduru.

“To znači da prvenstveno ide na optužno vijeće koje će je razmatrati, kao i prijedlog da se Hernadiju sudi u odsutnosti. Prema prijedlogu USKOK-a, ostvareni su zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti i oni smatraju da u konkretnom slučaju postoje one osobite okolnosti da mu se sudi u odsutnosti, s obzirom da nije dostupan hrvatskim tijelima i da nije moguće izručenje”, kazao je Devčić.

Pojasnio je da bi, prema ustaljenoj proceduri, optužno vijeće moglo zasjedati u roku dva mjeseca.

Hernadijeva odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković kazala je da optužnicu još nije vidjela te da je ne može komentirati.

MOL: Ne znamo za formalnu optužnicu

Znamo za nedavna medijska izvješća, prema kojima hrvatske vlasti planiraju optužiti predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, ali u ovom trenutku nije nam poznato da postoji formalna optužnica, objavio je MOL u utorak.

USKOK je u ponedjeljak potvrdio da je, nakon provedene istrage, podignuo optužnicu protiv Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao deset milijuna eura mita, kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

“Svjesni smo nedavnih medijskih izvješća, prema kojima hrvatske vlasti planiraju optužiti predsjednika uprave MOL-a Hernadija osobno. Međutim, u ovom trenutku nije nam poznato da postoji formalna optužnica… Hernadi je već, na potpuno zadovoljstvo uprave MOL-a, pokazao da su te optužbe neutemeljene i da taj slučaj nije osnovan. Stoga očekujemo da će se Hernadi na odgovarajući način braniti od svih optužbi u budućnosti, kao što je to uspješno radio i u prošlosti”, navodi se u izjavi MOL-a za Hinu.

“Ipak bismo željeli podsjetiti da treba poštivati presumpciju nevinosti, te na odgovarajući način uzeti u obzir političku prirodu spora, u koji je Hernadi uključen na temelju svoje funkcije”, dodaje se u izjavi.

USKOK-ovom optužnicom okrivljeniku se stavlja na teret da je, kao predsjednik uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. godine u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom vlade Sanaderom “dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina”.

Sanaderu nepravosnažno 10 godina

USKOK tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u Ini.

Tvrdi, također, da je dogovoreno sklapanje glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme “onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke”.

USKOK tvrdi da je Sanader, kao protuuslugu za primljeno mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to “nije u interesu Hrvatske”.

Sanader je zbog slučaja Ina-MOL nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske upravo razmatra žalbe njegove obrane i tužiteljstva na tu presudu.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU.

Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor, nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije