Šarić negirao krivicu za pranje novca

Suđenje Darku Šariću, optuženom pred Specijalnim sudom u Beogradu za pranje novca, odgođeno je za 14. i 15. maj, kako bi se optuženi mogao upoznati sa optužnicom, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Prilikom iznošenja ličnih podataka, Šarić je rekao da nije razumio optužnice, ali je na pitanje želi li se izjasniti o krivici odgovorio da nije kriv ni po jednoj optužnici.

Zato mu je Sud dao mjesec i po da se izjasni po optužbama za krivično djelo pranja novca stečenog prodajom kokaina, odnosno po sedam optužnica za pranje novca.


Đorđe Kostić o odlaganju suđenja Darku Šariću

Tužilaštvo navodi da ima dokaze po kojima je novac od prodaje kokaina Šarićev klan slao na račune njegovih firmi u inozemstvu, a za to vrijeme u Srbiji su kupovana već privatizirana preduzeća koja su bila u lošoj situaciji.

Zaplijenjena imovina

To je drugo pojavljivanje Darka Šarića pred Specijalnim sudom.

U prvom pojavljivanju, prošlog ponedjeljka, u procesu u kojem se tereti za krijumčarenje narkotika, negirao je da je organizirao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Tada je izjavio da je cijeli proces “obmana bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke”.

Zakonom o oduzimanju imovine 2009. zaplijenjen mu je veći dio bogatstva – šest stanova, porodična kuća u Beogradu, tri garaže, 15 placeva, apartman na Zlatiboru, više preduzeća, hotela i restorana, jedan automobil, a blokirana su mu i dva računa na kojima je bilo najmanje 300.000 eura.

Šarić je imao ukupno gotovo 50 firmi, a neke od njih poslovale su u off-shore zoni, tačnije u američkoj državi Delaware.

Na optuženičkoj klupi je, osim Šarića, još devet advokata i privrednika koji su mu, kako se navodi u optužnici, pomogli da novac od prodaje kokaina ubaci u legalne tokove u Srbiji.

Imovinu Darka Šarića prethodnih godina zvaničnici i mediji procjenjivali su na više od milijardu eura, ali optužnica tereti njega i još devet osoba za pranje 22 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera