Bivši Linićev pomoćnik u sukobu interesa

Ministarstvo finansija tvrdi da je Šegon radio svoj posao u skladu sa zakonom (Sanjin Struki? / Pixsell)

Komisija za sukob interesa Hrvatskog sabora utvrdila je da je nedavno smijenjeni pomoćnik ministra finansija Branko Šegon bio u sukobu interesa.

Kažu kako je kao pomoćnik ministra privatne interese stavio iznad javnih i postupao suprotno načelima vršenja javne dužnosti.

Kompanija u kojoj ima vlasnički udio uzela je kredit vrijedan nešto više od četiri miliona eura od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), namijenjen za pomoć privrednicima.

Utvrđeno je da je Šegonu odobren novac za pokrivanje drugog kredita od komercijalne banke uz podjelu rizika vraćanja.

HBOR-ovi krediti odobravaju se samo za projekte koji tek kreću u realizaciju, a ne za sanaciju postojećih kredita, i bez zajedničkog dijeljenja rizika povrata novca.

Smijenjen na zahtjev premijera

Šegon je smijenjen na zahtjev premijera Zorana Milanovića, jer nije htio dobrovoljno odstupiti.

Komisija će slučaj sada uputiti državnom tužilaštvu na daljnje postupanje, a bivši pomoćnik ministra finansija u državni budžet morat će uplatiti 5200 eura.

Nakon odluke o sukobu interesa, novinari u Splitu upitali su predsjednika uprave HBOR-a Antona Kovačeva šta znači to što predmet Šegon šalje tužiocima, na šta je kratko odgovorio: “Ništa, svatko radi svoj posao.”

Ministarstvo finansija saopćilo je kako je Šegon za vrijeme rada u tom ministarstvu obavljao dužnost odgovorno i u skladu s ovlaštenjima koje je imao.

U saopćenju koje je potpisao ministar finansija Slavko Linić navodi se da HBOR posluje u skladu sa Zakonom o HBOR-u, a tako je postupio i prilikom dodjeljivanja kredita Šegonovoj firmi.

Izvor: Al Jazeera i agencije