Osude zbog liste neprijatelja RS-a

Na internetskoj stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska, objavljena je knjiga u kojoj se nalazi lista navodnih neprijatelja tog entiteta.

Autori knjige tvrde kako su na listi lažne nevladine organizacije sa zadatkom da se uključe u, kako se navodi, podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka u Republici Srpskoj, izvijestila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Proteklih mjeseci i u ovom dijelu BiH demonstrirali su nezadovoljni građani, radnici, umirovljenici, veterani i studenti, a neki od njih našli su se na tim listama.

Reakcija SAD-a

Na tvrdnje SNSD-a da strani plaćenici djeluju na području Bosne i Hercegovine s ciljem urušavanja ustavnog poretka Republike Srpske, reagirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

U svom saopćenju Sjedinjene Države kažu kako su te tvrdnje uvreda za građane te ih nazivaju apsurdnim.

“Ove tvrdnje služe samo kako bi odvratile pažnju od problema u ekonomiji, pravosuđu, političkom predstavljanju, borbi protiv korupcije i slično. Kada političke stranke i njihovi lideri počnu vlastite građane i ambasadore zemalja koje su bile i ostale pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini ‘gledati’ kao neprijatelja, onda je jasno da se njihova utrka za izbornim opstankom pretvorila u paranoju”, kaže se u saopćenju Sjedinjenih Američkih Država.

Nikola Dronjak predvodio je studentske proteste u Banjoj Luci prošle godine. Više nije na čelu Unije studenata. Osnovao je nevladinu organizaciju Slobodna republika.

Nastavio je, kako kaže, da javno govori o problemima u društvu. Smatra da je zato dospio na listu neprijatelja Republike Srpske. Osim toga, tvrdi kako režimski mediji stvaraju dodatni pritisak iznoseći laži protiv njega.

‘Oznaka rušitelja’

“Označeni smo kao rušitelji i neprijatelji Republike Srpske. Trenutno se nalazimo na naslovnoj strani Glasa Srpske. Kako je režim krenuo, vjerovatno ima za cilj da završimo na zadnjim stranicama Glasa Srpske, gdje se nalazi i čitulja”, ocijenio je Dronjak.

Prvi na listi neprijatelja je Transparency International, ali, kako kažu, ne i prvi put.

Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala, rekla je: “Očekivano je bilo da u ovakvoj situaciji, kada je narod počeo da poziva na bunt, kada smo vidjeli demonstracije i u Federaciji Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj, da se vlast jednostavno toliko prepala da pokušava sada na sve moguće načine da uguši bilo kakav vid kritičkog odnosa prema radu vlasti, bilo kakav vid građanskog organizovanja”.

Na istoj listi su i pojedini mediji. Prvi među njima je internetski portal Buka.

“Postaje čudno. Ako je Buka neprijateljska, zašto su gostovali kod nas? Zašto su dolazili u naše emisije? Zašto su odgovarali na naša pitanja?”, upitao je Aleksandar Trifunović iz medijskog projekta Buka.

‘Bez listi’

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata poručuju da to nije njihov zvanični stav. Tvrde, iz SNSD-a nema listi niti pritisaka.

“Zašto se neko nalazi na toj listi, to je pitanje za autora tog teksta i članka. SNSD, zaista, apsolutno nema nikakve veze  s tim, niti je to dio naše zvanične politike”, rekla je glasnogovornica SNSD-a Dušica Savić.

A zašto je onda lista postavljena na zvaničnu stranicu ove stranke, u SNSD-u objašnjavaju: “Radi se o dijelu autorskog teksta koji je citiran na sajtu SNSD-a. Dakle, javnost i novinari znaju odlično šta znači autorski tekst i šta znači citiranje istog. To apsolutno nema veze sa zvaničnom politikom SNSD-a”, rekla je Savić.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata insistira na tome da objavljene liste nisu stav stranke niti institucija i vlasti u ovom entitetu. Ipak, mnogi od onih, koji su se našli na tzv. listi neprijatelja, najavljuju tužbe”, izvijestila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera
 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada