SAD o trgovini drogom u RH i Crnoj Gori

U prvih osam mjeseci 2013. godine hrvatske vlasti prijavile su 4.401 slučaj zapljene droge (AP)

Hrvatska je i dalje tranzitna točka za nelegalnu trgovinu drogom – kroz tradicionalne balkanske krijumčarske rute između proizvodnih centara u Aziji i tržišta u zapadnoj Europi, iako je ukupna količina droge zapljenjene 2013. manja u odnosu na godinu prije, kaže se u izvješću o trgovini drogom u svijetu, koje je u utorak objavio State Department.

Prema izjavama hrvatskog ministra unutarnjih poslova, ukupni opseg krijumčarene droge tim rutama pao je 2013. godine, ali se dostupnost u Hrvatskoj povećala posljednjih godina, djelomično kao rezultat liberaliziranih carinskih kontrola i povećanog kretanja roba i ljudi nakon što je zemlja ušla u Europsku uniju, kaže se u izvješću, prenosi Hina.

Korupcija predmet zabrinutosti

Tijekom prvih osam mjeseci 2013. godine hrvatske vlasti prijavile su 4.401 slučaj zapljene droge, što je 9,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Među zaplijenjenom drogom bilo je, među ostalim, 5,89 kilograma heroina, 6,76 kilograma kokaina, 906,7 kilograma marihuane, 3,77 kilograma hašiša i blizu 1.000 tableta ecstasyja.

Početkom 2013. Vlada Hrvatske promijenila je kazneni zakon te posjedovanje droge za osobnu uporabu više nije kazneno djelo, nego prekršaj, podsjeća State Department te dodaje da, iako Vlada te zemlje ne olakšava nelegalnu proizvodnju ili distribuciju narkotika, korupcija općenito ostaje predmet zabrinutosti.

Hrvatska ima veoma razvijen institucionalni okvir za provedbu preventivnih i obrazovnih programa, a njezina policija učinkovito surađuje sa susjednim zemljama i policijom u SAD-u, Južnoj Americi i Europskoj uniji.

Hrvatska, također, sudjeluje u zajedničkim međunarodnim istragama i dijeli obavještajne podatke, što je rezultiralo mnogim slučajevima zapljene i uhićenja u svijetu prošle godine.

Drogom u Crnoj Gori trguje 15 klanova

State Department izvijestio je i o stanju s trgovinom drogom u Crnoj Gori, gdje je 15 kriminalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje, a primijećena je i povećana aktivnost crnogorskih kriminalaca u inozemstvu.

U dokumentu je precizirano da blizu 15 posto od ukupne količine narkotika, koji se krijumčare preko Crne Gore, ostaje na lokalnom tržištu radi konzumiranja, prenosi Tanjug pisanje podgoričkog lista Dan.

Navedeno je, također, da je primijećena povećana uključenost crnogorskih kriminalaca u organizirane kriminalne strukture u inozemstvu.

Prema izveštaju, Crna Gora je tranzitna zemlja za ulazak narkotika u zapadnu Europu, a najrasprostranjenije vrste narkotika koji se krijumčare preko te države su marihuana, proizvedena u Albaniji, heroin iz Afganistana i kokain iz Latinske Amerike.

State Department ocjenjuje kako su napori Crne Gore da rehabilitira žrtve zlouporabe droga narušeni zbog nedostatka resursa i kapaciteta, dok su, s druge strane, mjerodavni organi ojačali svoje kapacitete za sprečavanje krijumčarenja droge u prošloj godini.

“Dok je crnogorska policija sudjelovala u nekoliko međunarodnih operacija sa susjednim zemljama, nevladine organizacije kritizirale su Vladu zbog uočenog neuspjeha da spriječi aktivnosti glavnih trgovaca drogom. Policija procjenjuje kako je 15 lokalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje droge”, piše u izvješću.

Izvor: Agencije