Jug Crne Gore nada za nezaposlene

U općinama na sjeveru Crne Gore nezaposlenost je nekoliko puta veća u odnosu na druge krajeve države.

No, otvaranje velikih turističkih projekata na jugu, kakav je gradnja pola milijarde eura vrijednog luksuznog odmarališta u Kumboru, moglo bi tu državu učiniti jednim od najvećih gradilišta u regiji i riješiti taj problem.

Do posla u Bijelom Polju, na sjeveru Crne Gore, ne dolazi se lako, što najbolje zna sagovornik Al Jazeere Fuad Bošnjak.

Uprkos fakultetskoj diplomi, stao je u red sa još 1.200 nezaposlenih koji će narednih mjeseci učiti zanat za građevinske radove na luksuznom odmaralištu u Kumboru, izvještava Milica Marinović.

Otvaranje regionalne akademije za obuku radnika, kaže prvi čovjek azerbejdžanskog projekta James Wilson, bilo je neophodno kako bi se resort vrijedan gotovo pola milijarde eura završio kvalitetno i na vrijeme.

“U iduća dva-tri mjeseca zaposlit ćemo gotovo 2.000 radnika, sada ih imamo blizu 200-300 i to će narasti do kraja 2015. na blizu 6.700 radnika”, predviđa Wilson.

Prilika za nezaposlene

To je prilika da nezaposleni, posebno sa sjevera, pronađu svoju šansu.

“Prema statističkim podacima, nezaposlenost na sjeveru Crne Gore dvostruko je veća od prosjeka u državi. I to je samo jedan od faktora velikih razlika sjevera i juga zemlje”, izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

U Crnoj Gori stopa nezaposlenosti je blizu 15 posto – na sjeveru 25, što je ukupno blizu 35.000 nezaposlenih. Glavna kočnica je, tvrde u Zavodu za zapošljavanje, nedostatak stručnog kadra.

Upravo zbog manjka kadra u Crnu Goru svake godine iz regije dođe veliki broj radnika.

U Vladi te zemlje nadaju se da će projekti poput Kumbora preokrenuti računicu nezaposlenosti.

Ipak, kada je riječ o ulaganjima sjever Crne Gore značajno zaostaje za ostatkom države. 

Izvor: Al Jazeera