USKOK podignuo optužnicu protiv Hernadija

Potjernica za Hernadijem je, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice (AFP)
Potjernica za Hernadijem je, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice (AFP)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nakon provedene istrage podignuo je optužnicu protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao deset milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u kompaniji INA.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom Vlade Sanaderom “dogovorio da će za iznos od deset milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva INA”, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

USKOK tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u kompaniji INA.

Također, tvrdi da je dogovoreno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz kompanije INA, odnosno da Hrvatska preuzme “onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke”.

Izmjena dioničkog ugovora

USKOK tvrdi da je Sanader, kao protuuslugu za primljeni mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i INA-e, znajući da to “nije u interesu Republike Hrvatske”.
Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU.

Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor, nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Međutim, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice, jer je Hernadijeva obrana pred Ustavnim sudom zatražila reviziju postupka na temelju kojeg mu je određen istražni zatvor te raspisana međunarodna tjeralica.

Sanader je zbog slučaja INA-MOL nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove obrane te tužiteljstva na tu presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO