Istraga o ubistvima iz vremena Miloševića

Dosadašnji rezultati istrage upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Slobodan Milošević (AFP)

Ovih dana završava se obimna istraga o političkim ubistvima koja su obilježila vladavinu Slobodana Miloševića, javio je u ponedjeljak TV Pink, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, prenosi agencija Tanjug.

Dosadašnji rezultati istrage upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Milošević.

U toku su finalne provjere ovih navoda, nakon čega se može očekivati zvanično saopćenje istražnih organa.

Agencija Tanjug objavila je hronologiju slučajeva koji, uglavnom, nisu razjašnjeni.

Radislava Dada Vujasinović, novinarka i urednica beogradskog magazina Duga, pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u porodičnom stanu u Beogradu, a njena smrt do danas nije razjašnjena.

U Dugi, gdje je bila zaposlena od 1990. godine, od početka sukoba pratila je ratna događanja širom bivše Jugoslavije, a potom od kraja 1992. godine do smrti političke prilike unutar države.

Prema zvaničnoj verziji, izvršila je samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške, dan prije nego što je pronađena, odnosno 8. aprila.

Zoran Đinđić [EPA]

Prema jednoj od verzija pozadine zločina kakve su se pojavljivale u medijima, Buha je jedan od sastavljača Bele knjige MUP-a Srbije o organiziranom kriminalu, o čemu je počeo javno iznositi podatke.

Za to ubistvo sudilo se grupi Željka Maksimovića Make, koji je nedostupan od juna 2002. godine.

Konačan sudski rasplet nije se dogodio, a pretpostavlja se da se Maksimović nalazi u Južnoj Americi.

Atentat na Đinđića

Bivši zamjenik načelnika Prve uprave Saveznog MUP-a Nenad Batočanin 26. novembra 2002. godine ubijen je rafalom iz automatskog oružja u Ulici Ljutice Bogdana, kod stadiona Crvene zvezde.

Ubijen je u automobilu zajedno sa Željkom Škrbom.

Škrba je, kako su u to vrijeme pisali mediji, trebao biti jedan od ključnih svjedoka u nekom predstojećem suđenju za organizirani kriminal.

Za njihovo ubistvo osuđen je “Zemunac” Vladimir Milisavljević Budala na 40 godina robije.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. godine u 12:25 sati izvršen je atentat na premijera Srbije Zorana Ðinđića.

Milorad Ulemek Legija i bivši potpukovnik DB-a Zvezdan Jovanović (44) pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva, nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe odbrane kao neosnovane.

Prema presudi, Legija je organizirao atentat, Jovanović je bio neposredni izvršilac, a oba su osuđena i za pokušaj ubistva Milana Veruovića.

Motiv atentata je bio zaustavljanje borbe protiv organiziranog kriminala i sprečavanje otkrivanja zločina u kojima su pripadnici grupe bili umiješani.

Legija, tada penzionirani komandant JSO-a, ubistvo Ðinđića organizirao je u dogovoru s vođama “Zemunskog klana” Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem.

Obojicu vođa “Zemunaca” su pripadnici policije tokom pokušaja hapšenja ubili u selu Meljak kod Beograda 15 dana nakon atentata.

Izvor: Agencije