U zeničkom rudniku povrijeđeno 11 rudara

Dva rudara teže su povrijeđena, dok je devet zadobilo lakše povrede u nesreći koja se dogodila u jami Raspotočje zeničkog rudnika mrkog uglja, saopćili su medicinski izvori.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažu u rudniku, u trenutku obrušavanja dogodio se i blaži potres. Na teren je izašao federalni rudarski inspektor, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Nakon nesreće u rudniku, jedanaest povrijeđenih rudara dovezeno je u subotu navečer na Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica.

Do nesreće je došlo sinoć nešto iza ponoći kada se iznenadno i nekontrolirano velika količina stijena urušila u podzemne prostorije rudnika.

Ova vrsta nesreće naziva se gorski udar, a uzrokuje je otkopavanje ruda.

Glasnogovornica bolnice Dženana Hedžić kazala je da je devet pacijenata primljeno sa lakšim povredama, te su nakon pregleda otpušteni na kućno liječenje.

Obustavljena proizvodnja

Teško povrijeđeni rudar Ćazim Rizvić (1972) nakon ukazane pomoći u Kantonalnoj bolnici prebačen je na liječenje u Klinički centar Sarajevo. 

“Ustanovljene su kontuzije glave, grudnog koša i kičmenog stupa. Pacijent je upućen na dalje liječenje na Kliniku za anesteziju i reanimaciju, jedinica za intenzivnu njegu, gdje će se nastaviti sa daljom dijagnostikom”, rekla je glasnogovornica KCUS-a Muamera Šehić.

Drugi teže povrijeđeni rudar Samir Dizdarević (1967) zadržan je na liječenju u zeničkoj bolnici.

Do ove nezgode došlo je na “koti -900” jame Raspotočje, pola sata iza ponoći, u jamskim prostorijama na dubini između 850 do 900 metara. Stručne i spasilačke ekipe zeničkog rudnika brzo su reagirale i efikasno postupile u akciji zbrinjavanja ljudi i opreme, a u jami se u trenutku potresa nalazilo blizu 60 rudara koji su radili u proizvodnji.

Nakon nezgode na “koti -900” proizvodnja je obustavljena i, prema nalogu rudarskih inspektora, u toku su radovi na sanaciji jamskog prostora na kojem se dogodio “gorski udar”.

Proizvodnja se nastavila na ostalim radilištima u jami Raspotočje, navode iz uprave Rudnika mrkog uglja Zenica.

Izvor: Al Jazeera i agencije