Okončan prvi dan razmatranja presude Sanaderu

Sudac Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese (EPA)

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske koje razmatra prvu nepravomoćnu presuda bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu danas je saslušalo referat sutkinje Melanije Grgić koja je obrazložila predme, a žalbeno ročište se nastavlja sutra kada će argumente iz svoje žalbe predstaviti Sanaderovi advokati.

„Stvar ide rutinom kao što sve sjednice Vrhovnog suda izgledaju. Referirana je presuda, a sutra dolazimo na red mi s referatima svoje žalbe. U ovom trenutku vam ništa drugo ne možemo reći osim da slijedi nastavak“, kazao je Sanaderov advokat Čedo Prodanović.

U Sanaderovom braniteljskom timu i u ovom slučaju je advokatica Jadranka Sloković, dok tužiteljstvo zastupa Inka Jurišić koja do okončanja žalbenog postupka nije željela davati izjave.

Sanader je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva u slučaju „Hypo“, te primanja mita od mađarskog MOL-a, prenosi agencija Hina.

Sanader je na sud doveden nešto prije devet sati iz zatvora u Remetincu, a njegovi advokati su uvjereni kako će nakon žalbenog postupka izborili ponavljanje suđenja.

I dok odbrana smatra da je na prvom suđenju pred zagrebačkim Županijskim sudom došlo do bitnih zakonskih povreda na Sanaderovu štetu, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) je žalbom tražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Iza zatvorenih vrata

Vijećem vrhovnog suda, koje će nakon razmatranja žalbi odluku donijeti iza zatvorenih vrata, predsjedava sudija Zdenko Konjić. Za ovaj slučaj Vrhovni je sud predvidio čak pet raspravnih dana. Sve može biti gotovo i ranije, no sigurno je da odluka neće biti poznata za manje od mjesec dana.

Obrazlažući prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

No, u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima pridonijeli i njegovi saradnici iz Vlade Hrvatske i Predsjedništva HDZ-a.

Sanaderovi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi tvrde da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Odbijeni svjedoci

Odbrana najspornijim smatra to što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru „neistinitim iskazima“ ljudi koji su teretili Sanadera.

Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko njegovih inostranih računa primio pet miliona eura, odnosno polovinu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković, koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer predao Sanaderu proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. godine odobren kredit za ambasade.

Uskok je, pak, u svojoj žalbi ustvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna, jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne za državni interes.

Izvor: Agencije