Vukovar bez budžeta četiri godine

MIP će u ponedjeljak odlučivati o skidanju imuniteta Sabi zbog sumnji da je prisvojio novac od organizacije ljetovanja vukovarske djece (Davor Javorovi? / Pixsell)

Gradsko vijeće Vukovara nije u petak prihvatilo prijedlog proračuna za ovu godinu, gradonačelnika Željka Sabe (Socijaldemokratska partija), jer su vijećnici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića te neovisni vijećnik Željko Pinjuh bili protiv, pa su se time stekli uvjeti za raspuštanje Vijeća, a zatim i za raspisivanje prijevremenih izbora za vijeće i gradonačelnika.

Prije sjednice vijećnici HDZ-a uvjetovali su potporu prijedlogu proračuna ostavkom gradonačelnika, ponudivši u tom slučaju i vlastite ostavke u Gradskom vijeću.

“S obzirom na to da nema ostavke gradonačelnika Željka Sabe, nema ni proračuna”, rekla je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Marija Budimir, optuživši Sabu za izazivanje prijevremenih izbora.

“Niste vi gradonačelnika niti birali te ne možete tražiti niti njegovu ostavku”, odgovorio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Vijeću Goran Bošnjak, napomenuvši kako krivac za prijevremene izbore ne može nikako biti Sabo, već HDZ i HSP dr. Ante Starčević, čijim je neprihvaćanjem proračuna građanima Vukovara, kako je rekao, načinjen trošak od blizu 70.000 eura, koliko će stajati izbori, javlja Hina.

U pitanju brojni projekti

Prema njegovim riječima, šteta koja će nastati raspuštanjem Gradskog vijeća i neusvajanjem proračuna bit će još veća jer u pitanje dolaze brojni projekti, poput 48 milijuna eura vrijednog projekta gradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe u Vukovaru, za koja su već odabrana sredstva Europske unije.

Predsjednik Gradskog vijeća, nekadašnji SDP-ovac, a sada neovisni vijećnik Željko Pinjuh, koji je u Vijeću podupirao HDZ i HSP dr. Ante Starčevića, ocijenio je kako je možda i najpoštenije da političke probleme u kojima se našla vlast u Vukovaru, riješe građani na prijevremenim izborima.

Sabi je spočitao da je imao tri mjeseca da podnese prijedlog proračuna Gradskom vijeću, a to je učinio tek nekoliko dana prije isteka roka za to.

“Nismo naišli na razumijevanje kod SDP-a i Samostalne demokratske srpske stranke, kao i kod gradonačelnika Željka Sabe, te idemo na prijevremene izbore”, kazao je novinarima nakon sjednice Vijeća Pinjuh, izraživši nadu da će građani na izborima izabrati kvalitetne vijećnike i boljeg gradonačelnika od dosadašnjeg.

Pojasnio je kako se u sljedećih 90 dana, nakon što Vlada donese odluku o raspuštanju Gradskog vijeća, moraju održati prijevremeni izbori za Vijeće i gradonačelnika, s kojim “padaju” i gradonačelnikovi zamjenici, izuzev Srđana Milakovića, koji je na tu dužnost izabran kao predstavnik srpske nacionalne manjine.

Pokušaju izglasavanja proračuna u Gradskoj vijećnici nije bio nazočan gradonačelnik Sabo, koji je u petak ujutro, na početku sjednice, pozvao vijećnike da prihvate njegov prijedlog proračuna u ukupnom iznosu 224 milijuna kuna (blizu 29 milijuna eura) kako bi se nastavili razvojni projekti u gradu.

SDP brani gradonačelnika

Sabino obraćanje, u kojemu je pozvao vijećnike da, za dobrobit građana Vukovara, prihvate njegov prijedlog proračuna, te poručio da u slučaju u kojemu se tereti za podmićivanje vijećnika “nema nikakve nagodbe i da nije kriv”, HDZ-ov vijećnik Ivan Penava je ocijenio kao “dobro osmišljen, već viđen igrokaz Željka Sabe”.

U Gradskome vijeću, zahvaljujući potpori Željka Pinjuha, koji je predsjednik Vijeća, većinu imaju HDZ (devet) i HSP dr. Ante Starčević (tri); SDP ima osam vijećnika, a SDSS tri.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak odbacio je ocjenu Ivana Penave o “gradonačelnikovom igrokazu”, rekavši da je Sabo uistinu teško bolestan i da mu je prije nekoliko dana ugrađen i pacemaker.

Poručio je kako ne vidi razloge zbog kojih bi Sabo trebao podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika.

Nakon što se obratio vijećnicima i poručio im da se u sudskom postupku koji se vodi protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku, nije nagodio ni s kim te da je nevin, Sabo je napustio vijećnicu.

Sabo: Nisam kriv

Željko Sabo je demantirao na sjednici Gradskog vijeća navode da se u slučaju optužbi za pokušaj podmićivanja gradskih vijeća nagodio s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Kad se prije tjedan pojavio na Osječkom županijskom sudu, gdje je trebalo biti održano pripremno ročište za suđenje, mediji su neslužbeno doznali kako je Sabo zatražio nagodbu te rekao da će priznati krivnju da je vijećnicima HDZ-a Mariji Budimir i Radivoju Đuriću nudio mito kako bi se priklonili SDP-u.

Nakon toga, iz SDP-a mu je neslužbeno poručeno kako će biti isključen iz stranke.

“Nema nikakve nagodbe, nisam kriv”, poručio je Sabo vijećnicima na samom početku sjednice.

USKOK tereti Sabu da je s 50.000 kuna (blizu 6.500 eura) pokušao podmititi Mariju Budimir, kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću.

Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Sabo je vijećnicima rekao da je podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Borova.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju je novčano kaznilo Sabu zbog sukoba interesa.

Prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa istodobnim obnašanjem dužnosti vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika uz obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora Borova.

Također, zakon je prekršio i članstvom u upravi trgovačkog društva “Veki Va”.

Budžet ili izbori

Sabo je u petak ujutro zatražio od vijećnika da prihvate njegov prijedlog proračuna i tako omoguće provedbu brojnih projekata u Vukovaru.

“Tražili ste proračun – predložio sam ga. Prihvaćenjem proračuna ostvarit ćemo sve projekte koje smo zacrtali, a neće u pitanje doći ni isplata plaća zaposlenicima gradskih tvrtki”, kazao je Sabo, dodavši da se “čovjeku ponekad događaju stvari koje ne planira”.

“Prošli tjedan sam u Zagrebu ugradio pacemaker, da bih sutradan otišao na sud kako bih izgovorio samo četiri riječi: ‘Časni sude, nisam kriv'”, dodao je Sabo, rekavši kako nema nikakve nagodbe te je zamolio vijećnike da ga puste da obavlja svoj gradonačelnički posao.

U emotivnom obraćanju prije usvajanja dnevnog reda, Sabo je optužio vijećnike HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević da mu ne vjeruju da je imao niz zdravstvenih teškoća u posljednje vrijeme te je čak u jednom trenutku raskopčao košulju i pokazao ožiljak od ugradnje pacemakera, a koji mu je ugrađen prošlog tjedna zbog problema sa srcem.

Saborski MIP u ponedjeljak o Sabi

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak će odlučivati o zahtjevu DORH-a da se Željku Sabi skine zastupnički imunitet i odobri pokretanje kaznenog postupka, zbog sumnji da je prisvojio novac od organizacije ljetovanja vukovarske djece.

DORH-ov je zahtjev, doznaje se, u Sabor stigao u petak, a Sabu se tereti za navodno prisvajanje novca prilikom organizacije humanitarnog ljetovanja vukovarske djece u Crikvenici i Velom Lošinju.

U ljeto 2012. godine osmero je tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca kazneno prijavilo Sabu, predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije stranke te čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog.

Sumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.

Sabu se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, navodno, tražio da se stranački kadrovi zaposle u vukovarskom Komunalcu.

Izvor: Al Jazeera i agencije