Jolie i Hague u Zenici sa ženama žrtvama nasilja

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a, američka glumica Angelina Jolie stigli su helikopterom nešto poslije 15:00 sati u Zenicu i odmah se uputili u Medicu, ustanovu koja ima sigurnu kuću za žene zlostavljane u porodici, javio je reporter sarajevskog portala Klix.ba.

Jolie se tu sastala sa direktoricom Udruženja “Medica” Sabihom Husić, sa kojom je razgovarala o aktuelnim problemima tog Udruženja, te se upoznala sa ženama koje su pretrpjele zlostavljanje.

Husić je kazala da se s glumicom upoznala još prije nekoliko godina u Londonu.

“Drago mi je da smo sada konkretizirali našu saradnju i Angelini prenijeli naša iskustva u radu sa ženama žrtvama seksualnog nasilja”, rekla je Husić nakon sastanka.

Po dolasku i na odlasku ispred zgrade Medice holivudska glumica se fotografirala se djecom koja su je tu čekala.

Hague i Jolie u Zenicu su stigli nakon što su položili cvijeće u Memorijalnom centru Potočari, a potom obišli i spomen-ploču sa imenima žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Nakon sastanka sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini, održanog u Muzeju genocida u Potočarima, Hague i Jolie su održali sastanak sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovale predstavnice udruženja porodica žrtava genocida Šuhra Malić, Kada Hotić, Hatidža Mehmedović i predsjednica Udruženja – Pokreta  “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, te načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Kako je kazala Hotić, srebreničke majke su se požalile na stanje u sredinama u kojima žive, posebno kada je riječ o povratnicima, budući da se često znaju naći pred sudom i biti procesuirane, uglavnom zbog nastojanja da sačuvaju uspomenu na svoje najmilije, a koji su 1995. godine brutalno ubijeni, prenosi Anadolija.

Jolie i Hague stigli u Potočare [Anadolija]

Ranije u petak u Sarajevu su Jolie i Hague učestvovali na konferenciji o temi “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira”, održanoj u Domu oružanih snaga BiH.

U svom obraćanju stavili su akcenat na rat u BiH i naglasili da se “takvi užasi, naročito seksualno nasilje u ratu, ne smiju tolerisati”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

‘Međunarodna pomoć stigla kasno’

Jolie je u obraćanju na konferenciji kazala kako se divno osjeća što je ponovo u Sarajevu.

“Ova regija je prošla kroz grozan rat, a vaši vojnici sada pomažu u drugim zemljama”, kazala je Jolie.

Podsjetila je na to kako je za vrijeme rata u BiH međunarodna pomoć kasno stigla na ovo područje, te naglasila kako joj je poznato koliko to boli narod ove zemlje. Jolie je navela da se tema Konferencije u mnogim zemljama svijeta i dalje tretira kao tabu.

“Danas civili postaju mete. Silovanje je grozno nasilje, da je teško i govoriti o njemu. Počinioci biraju mlađe ili starije, da bi sramota bila veća”, kazala je Jolie, navodi agencija Anadolija.

Prema riječima šefa britanske diplomatije, seksualno nasilje se veoma često koristi kao sredstvo rata i onda kada oružje utihne.

 “Seksualno nasilje se često koristi i kada oružje utihne, a dešava se pred očima međunarodne zajednice u izbjegličkim kampovima”, kazao je Hague.

Napomenuo je kako se ova vrsta nasilja koristi ciljno, kao oružje rata, a potom upozorio kako smo danas svjedoci da se ta vrsta nasilja koristi u zemljama poput Sirije i Sudana.

“U današnjem umreženom svijetu seksualno nasilje je prijetnja koju niko ne smije zanemariti”, kazao je Hague.

Na Konferenciji, kojom predsjedava zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, prisutni su visoki zvaničnici MVP-a Ujedinjenog Kraljevstva, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, hrvatska političarka i diplomatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, i Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obavezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u septembru 2013. Ministrica Pusić jedna je od predvodnica inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a, podsjetili su ranije hrvatski mediji.

U Predsjedništvu BiH glumicu i diplomatu ranije su primili članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

Angelina Jolie je, u pratnji Williama Haguea, sinoć doputovala u Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije