Srbija za osudu RH i da stanu proslave Oluje

Obradović je u raspravi ocijenio da je Zagreb podnio tužbu protiv Beograda kako bi paralizirao procese protiv Hrvata u Den Haagu (EPA)

Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Saša Obradović rekao je kako će ta zemlja u petak tražiti da tužbeni zahtjev Hrvatske bude odbačen, a potom i da Hrvatska bude osuđena za genocid izvršen tijekom akcije “Oluja”.

Obradović je, kako prenosi Tanjug, za RTS rekao da će njihov pravni tim u petak prijepodne nastaviti s pobijanjem pravnih argumenata Hrvatske u pogledu tužbenog zahtjeva, da bi poslijepodne pojačali protutužbeni zahtjev Srbije i iznijeli dispozitiv tužbenog zahtjeva.

“Tražićemo da njihov tužbeni zahtev bude najpre odbačen, u smislu da Srbija ne može uopšte da odgovara za dela iz 1991. godine kada nije ni postojala kao nezavisna država, alternativno da bude odbijen, zato što nije podržan činjenicama i pravom”, rekao je Obradović.

Dodao je kako će srbijanski tim potom tražiti da Hrvatska bude osuđena za genocid izvršen tijekom operacije “Oluja”, da plati reparacije Srbima koji su te zločine trpjeli i da se prestane s proslavom “Oluje”, kako je rekao, “kao jednog kriminalnog čina”.

Obradović: Hrvatska demonizirala Srbe

Šef pravnog tima Srbije u procesu koji se po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Saša Obradović izjavio je na početku drugog kruga rasprave kako je očito da je Zagreb podnio tužbu protiv Beograda kako bi paralizirao procese protiv Hrvata u Den Haagu.

“To je istorijska činjenica koju nisu poricali ni naši oponenti. U tom smislu, Hrvatska je u ovom slučaju morala da demonizuje Srbe”, naglasio je Obradović.

Istaknuo je da je pravni tim Srbije potpuno suglasan sa zapažanjem šefice hrvatskog tima Vesne Crnić-Grocić koja je, među ostalim, navela da se pomirenje mora zasnovati na povijesnim činjenicama, te najavio da bi upravo to mogao biti “lajtmotiv” daljnjeg izlaganja pravnog tima Srbije.

Članovi pravnog tima – profesori Andreas Zimmermann i Christian Tams iz Njemačke ponovno su govorili o relevantnosti događaja koji su se zbili prije osnivanja Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni nasljednik Srbija, i zaključili da SRJ, pa tako i Srbija, ne može biti odgovorna u tom smislu, jer nije postojala kao država.

Presuda obavezujuća

Odvjetnici iz Srbije Novak Lukić i Dušan Ignjatović osporili su mogućnost da se djelovanje bivše Jugoslavenske narodne armije i paravojnih formacija na teritoriju Hrvatske pripiše službenom Beogradu.

Britanski odvjetnik Wayne Jordash je u nastavku rasprave iznio niz argumenata i činjenica kojima je pobijao tužbu Hrvatske, dok je kanadski profesor William Schabas raspravljao o pitanjima interpretacije Konvencije o sprječavanju genocida, kao i kredibilitetu agrumenata koje je u drugom krugu iznijela Hrvatska.

Rasprava će biti nastavljena u petak, izlaganjem pravnog tima Srbije, koji će okončati izlaganje, prenosi Srna.

U utorak 1. travnja Hrvatska će dobiti 90 minuta da odgovori na posljednje optužbe Srbije, nakon čega će Sud zaključiti raspravu koja je počela 3. ožujka izlaganjem hrvatskog pravnog tima.

To je završnica spora koji je počeo 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.

Konačna presuda na koju ne postoji pravo žalbe, prema očekivanju stručnjaka, mogla bi biti javno objavljena do kraja ove ili početkom 2015. godine i bit će obvezujuća za obje države.

Izvor: Agencije