Odgođeno glasanje o izbornom zakonu Kosova

Hashim Thaci očekuje pobjedu na izborima (EPA)
Hashim Thaci očekuje pobjedu na izborima (EPA)

Skupština Kosova odgodila je diskusiju o izbornom zakonu zbog nedostatka kvoruma.

Vladajuća Demokratska partija Kosova navela je da je do odgađanja došlo zbog obilježavanja godišnjice masakra u mjestu Izbica, prenosi KTV.

Predsjedavajući današnjeg zasjedanja Xhavit Haliti kazao je da, nakon što je utvrđeno da su u sali prisutna samo 32 poslanika, nije mogla početi rasprava o nacrtu zakona.

On je kazao da će u ponedjeljak Predsjedništvo Skupštine odrediti dan kada će se raspravljati o tom nacrtu.

Thacijeva očekivanja

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio ranije je kako će idućih dana biti održan sastanak svih političkih zvaničnika, na kojem bi se trebao odrediti datum održavanja parlamentarnih izbora.

U intervjuu za TV Kohavision , Thaci je izrazio očekivanje da će Parlament Kosova u petak usvojiti izborni zakon, te da će time biti otvoren put za sastanak s političkim vođama kako bi se dogovorio datum izbora.

“Kada je riječ o Demokratskoj partiji Kosova, ona je spremna, bilo kada, za izbore”, kazao je Thaci, dodavši da očekuje pobjedu na izborima.

Kazao je da će, ukoliko pobijedi na izborima, graditi koaliciju sa strankama desnog centra.

Povodom najava osnivanja tribunala za ratne zločine na Kosovu, kao i mogućeg podizanja optužnice protiv njega na temelju izvještaja Dicka Martyja, Thaci je rekao: “Oslobodilačka vojska Kosova nije činila zločine. Genocid je na Kosovu učinila Srbija. Izvještaj Dicka Martyja je naučna fantastika i pokušaj ponovnog pisanja istorije”.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbori će biti provedeni i u enklavama na centralnom Kosovu gdje žive Srbi. Za razliku od sjevera, na centralnom Kosovu nije vođena izborna kampanja. Tamošnji stanovnici kažu da će izaći na izbore jer ih je raspisao predsjednik Srbije, a od Beograda očekuju da im pomogne u razvoju.  

Nakon što je jučer donesena, predsjednik Vlade Kosova Hashim Thaci i službeno je potpisao odluku o povećanju primanja za 240.000 javnih službenika, penzionera i invalida – od 25 posto. Građani veće plate i penzije mogu očekivati već od 1. maja. Opozicija odluku naziva predizbornom kupovinom glasova – državnim novcem.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO