Vrijeme da se CG ukrca na brzi voz za Evropu

Otvaranje pregovora sa Crnom Gorom svojevrsno je priznanje za dostignuća koja je ta zemlja ostvarila (Anadolija)

U Podgorici je održan razgovor o temi “Evropske vrijednosti i Crna Gora”, na kojem su učestvovali predstavnici akademske zajednice, javila je Anadolija.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Mitja Drobnič jučer je rekao da proces pridruživanja i prihvatanje evropskih vrijednosti zahtijeva mobilizaciju svih političkih i društvenih snaga, te da približavanje EU-u zavisi od posvećenosti države da prihvati te vrijednosti.

Dodao je da je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom svojevrsno priznanje za dostignuća koja je ta zemlja ostvarila.

“Oni zahtjevaju kako političku volju, tako i podršku građana”, kazao je Drobnič i naglasio da nema tržišne ekonomije bez vladavine prava, niti vladavine prava bez demokratije.

“Sve je to povezano. Kada to znamo onda je jasno zašto je EU uvela novi model pristupa pregovorima, gdje je vladavina prava na početku procesa i u žiži interesovanja”, kazao je Drobnič i dodao da nijedna država ne može postati članica EU-a ukoliko nema postojane demokratske institucije, koje garantiraju vladavinu prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

“Približavanje Evropskoj uniji zavisi od posvećenosti države da prihvati evropske vrijednosti i njene spremnosti da provede reforme neophodne za dostizanje evropskih standarda”, zaključio je šef Delegacije EU-a u Podgorici.

Poštivanje univerzalnih normi

Ambasador Grčke u Crnoj Gori Ilias Fotopoulos ukazao je na to da je EU zajednica brojnih vrijednosti i principa.

“Ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost i poštovanje i primjena zakona su zajedničko svim državama koje čine Evropsku uniju”, poručio je Fotopoulos.

Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Kovačević je kazao da želi vidjeti EU kao saveznika onih snaga koje žele demokratizirati političku scenu Crne Gore.

“Institucije EU-a treba da igraju vodeću ulogu i kontrolora demokratskih procesa i da insistiraju na poštovanju univerzalnih normi u svakodnevnom životu. Imamo mnogo problema u oblasti vladavine prava, izbornog sistema i odgovornog funkcionisanja javnih institucija”, poručio je Kovačević.

Mirjana Kuljak, profesorica na Ekonomskom fakultetu, kazala je da želi vidjeti kako se Crna Gora iznutra sređuje.

“Konačno je došlo vrijeme da se Crna Gora ukrca na neki brzi voz. Da li će to biti Evropska unija zavisi od nje”, poručila je Kuljak.

Izvor: Agencije