Radmanović blokirao bh. mjere protiv Rusije

Nebojša Radmanović bio je protiv sankcija ruskim zvaničnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine, koje EU želi provesti (Al Jazeera)
Nebojša Radmanović bio je protiv sankcija ruskim zvaničnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine, koje EU želi provesti (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina se za sada neće pridružiti mjerama koje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija poduzimaju kako bi kaznile Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, jer državno Predsjedništvo, protivljenjem srpskog člana Nebojše Radmanoviće, nije postiglo suglasnost o tome, prenose agencije u srijedu.

Radmanović je na sjednici Predsjedništva u srijedu Sarajevu glasao protiv prihvatanja prijedloga rezolucije o Ukrajini, koji će biti podnesen Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 27. marta, te protiv sankcija ruskim zvaničnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine koje EU želi provesti.

Za pridruživanje Bosne i Hercegovine mjerama međunarodne zajednice protiv Rusije glasali su predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Prema poslovniku o radu Predsjedništva, u ovakvim slučajevima prijedlog spornih odluka ponovo će biti na glasanju na narednoj sjednici državnog vrha.

Ne bude li ni tada saglasnosti, odluka može biti donesena dvotrećinskom većinom, no u tom slučaju ostaje mogućnost da Radmanović traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno interesa entiteta, a nakon toga bi Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska odlučivala o prihvatljivosti odluka.

Restriktivne mjere

Već sada je izvjesno kako će Parlament RS-a u takvom slučaju odbaciti sankcije protiv Rusije, jer je to najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik, čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata ima potrebnu zastupničku većinu za donošenje svih odluka.

Rezoluciju o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, koja će u četvrtak biti podnesena UN-u, predložile su Sjedinjene Države, uz podršku 41 države, uključujući sve članice EU-a.

Iz regije jugoistočne Evrope rezoluciju iz Bosne i Hercegovine za sada nisu podržale Srbija i Makedonija.

EU je od Bosne i Hercegovine tražila da se pridruži izjavama visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton o uvođenju restriktivnih mjera protiv osoba i institucija koje ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Te mjere podrazumijevaju zabranu putovanja nekim ruskim dužnosnicima i zamrzavanje njihove imovine, no Radmanović ni s tim nije bio saglasan.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada u Kijevu izjavila je da joj je hitno potrebna finansijska pomoć kako bi se izbjegao bankrot nad vanjskim dugom i pokrili veliki troškovi, među kojima su i oni za uvoz plina. Budućnost Ukrajine umnogome zavisi od njene sposobnosti da osigura milijarde sredstava međunarodne pomoći. Trenutno se vode pregovori sa MMF-om, što znači da će […]

Unatoč aneksiji Krima, režim putovanja između Rusije i Ukrajine za sada je nepromijenjen. Građanima obje zemlje za ulazak je potrebna samo lična karta, i još mogu boraviti bez vize do 90 dana. Nema više ni blokade uvoza robe iz Ukrajine u Rusiju. Ipak, obje strane nastavljaju gomilanje vojske uz granicu. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO