Osuđeni za genocid ponovo uhapšen, krio top

Po nalogu Tužiteljstva BiH vrše se pretresi na više lokacija na području Skelana (Reuters)
Po nalogu Tužiteljstva BiH vrše se pretresi na više lokacija na području Skelana (Reuters)

Po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su na području Skelana na istoku Bosne i Hercegovine uhapsili Milenka Trifunovića zvanog Čop, ranije osuđenog za genocid u Srebrenici, kojemu je odlukom Ustavnog suda BiH prekinuto izdržavanje zatvorske kazne.

Prilikom pretresa Trifunovićeve kuće policija je u pomoćnom objektu pronašla i zaplijenila protuavionski top te veću količinu oružja i streljiva, čija nabavka i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dozvoljeni građanima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Pretresi u Skelanima

Po nalogu Tužiteljstva BiH izvršeni su pretresi na više lokacija na području Skelana.

Trifunović i još jedna osoba istih inicijala su privedeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu za određivanje mjere pritvora.

“Prilikom izvršenih pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti protivavionski top M-55, 20 mm s jednim dobošom i 50 granata u istom, jedan mitraljez M 53, dvije automatske puške, jedna pumparica, jedan pištolj i veća količina minsko-eksplozivnih sredstava i municije različitog kalibra”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Pretresi su izvršeni uz suradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sud BiH ranije je osudio Trifunovića na 33 godina zatvora zbog genocida počinjenog na lokalitetu Zemljoradničke zadruge u Kravici u srpnju 1995. godine.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, Trifunoviću i još devetorici osuđenika prekinuto je izdržavanje zatvorske kazne.

Sud je zaključio kako u tom slučaju nije primijenjena Europska konvencija o ljudskim pravima, koja ne dozvoljava retroaktivnu primjenu zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO